Izvještaj BZK "Preporod" Brčko 

2017. godina

U 2017. godini rad brčanskog Preporoda su pored već uobičajenih aktivnosti, kao što su rad sa mladima, predstavljačka djelatnost i obilježavanje značajnih datuma, obilježile i neke značajne novine. Naime, značajno je obnovljen bibliotečki fond, a slobodno bi se moglo reći da je 2017. za BZK Preporod Brčkom bila u znaku vakufa. 

Vakuf Bećirevića
Prepoznavši važnost uspješnog djelovanja Preporoda u Brčkom, Brčaci sve češće i materijalno nastoje pomoći njegov rad. U 2017. se svojim darovima istaklo nekoliko brčanskih porodica. 
Na samom početku godine Marija Bećirević, supruga rahmetli dr. Nežada Bećirevića, prvog predsjednika obnovljenog Preporoda u Brčkom, uglednog naučnika, intelektualca i sportiste, je na ime Preporoda Brčko uvakufila polovinu kuće u centru grada. Drugu polovinu iste kuće sa okućnicom i pomoćnim objektima krajem godine uvakufila je Esma Bećirević, supruga rahmetli Seada Bećirevića, koji je do svoje smrti bio aktivan član Preporoda i njegov potpredsjednik. Povodom smrti Seada Bećirevića, potpredsjednika brčanskog Preporoda, u Domu Islahijeta u srijedu, 22.02.2017. g. organizovana je komemoracija na kojoj su govorili Ćazim Suljević, u ime Preporoda, Mensur Muharemović, Seadov dugogodišnji radni kolega i prijatelj, Mevlida Džaferović, ispred plivačkog kluba "Sava" i prof.dr. Mustafa Sinanagić, u ime ožalošćene porodice.
U nedjelju 4. juna 2017., u Domu Islahijeta realizovan je program kojim je obilježeno šest mjeseci od smrti Nežada Bećirevića,. U sklopu programa pročitana je Darovnica Marije Bećirević, proučen tevhid i upriličen zajednički iftar u ulici ispred Doma Islahijeta.
U uvodnom dijelu obraćanja predsjednik brčanskog preporoda Ćazim Suljević je prisutne podsjetio na najznačajnije detalje iz bogate biografije Nežada Bećirevića i njegovog oca Hasana a prisutnima su se obratili i predsjednik Preporoda Bosne i Hercegovine prof.dr. Senadin Lavić i Enes Pašalić jedan od prvih članova inicijativnog odbora za obnovu brčanskog Preporoda 1991. godine. Tekst darovnice je pročitala Almira Alić, profesorica islamskih nauka, koja je i sačinila tekst darovnice. Uvjeti darivanja su uređenje i briga o mezaru Nežada Bećirevića i formiranje fondacije za stipendiranje i stručno usavršavanje učenika, studenata i stručnjaka sa posebnom brigom o siromašnima. Ćazim Suljević je prisutne upoznao da su učinjeni prvi koraci na formiranju Fondacije i da se nada da će na godišnjicu od smrti biti podijeljene i prve stipendije. Na kraju prvog dijela programa prigodnim riječima se prisutnima obratila dr. Marija Bećirević. 
Biblioteka
Među značajnim darovima izdvaja se i biblioteka koju je Preporodu poklonila Emina Halilović, supruga banjalučkog muftije rahmetli Ibrahima Halilovića. Riječ je o oko 400 vrijednih knjiga koje je rahmetli muftija Halilović uspio sačuvati u Banja Luci u danima koji su bili najteži kako za njega i njegovu porodicu, tako i za i Bošnjake ovog grada.
Porodica Dautović, sestre Ajša i Vasvija, brčanskom Preporodu su poklonile 90 knjiga. Amir Tešnjaković je darovao 130 knjiga, a osim toga još 54 knjige su darovale različite organizacije i pojedinci. 
Zahvaljujući ovim darovima, Preporodova biblioteka je premašila broj od 3000 knjiga. Uređivanju bibliotečke građe svoj doprinos su dali i volonteri koji su izvršili popis pristiglih knjiga.
Predstavljačka djelatnost
U saradnji sa Medžlisom IZ Brčko 20.01.2017. godine je u Domu kulture održana promocija djela Mesnevija Dželaluddina Rumija koju je s perzijskog preveo i komentarisao Ahmed O. Mešić. O Dželaluddinu Rumiju, Mesneviji, šejhu Ahmedu Mešiću govorili su: Prof.dr. Izet Zikjri Pajević, Dr. Sead-ef. Seljubac, Doc.dr. Elvir Musić, a moderatorica večeri bila je Azra Hasanović, prof. 
Projekcija turskog filma „Posljednje pismo“, a povodom godišnjice Bitke za Čanakkale u saradnji sa Yunus Emre Institutom izvedena je 17.03.2017.
28.04.2017. upriličena je Večer islamske duhovnosti „Razgovor o Rumiju, Mesneviji i tesavufu“. Gost večeri bio je dr. Elvir Musić. Medina Zahirović, dugogodišnja članica Preporodovog dramskog studija Arlekino, je govorila Uvodnicu u Mesneviju i dva gazela iz Mevlaninog Velikog ili Šemsovog Divana.
U subotu, 14.10.2017. godine, u okviru programa "Mjesec knjige" upriličeno je Književno veče posvećeno Divanu Hafiza Širazija. U programu su učestvovali prof. Nermin Hodžić, prof.dr. Elvir Musić i Almira Alić, profesorica. Književno veče su svojim prisustvom obogatili predstavnici Instituta „Ibn Sina“ dr. Rouhollah Ghaderi Kangavarim (direktor Instituta), prof. dr. Namir Karahalilović (voditelj Centra za iranističke studije i redovni profesor na Katedri za perzijski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu), dr. Kazem Barani (budući direktor Instituta), Midhat Mujčinović (tehnička podrška), te Behrooz Naseri (Iranska radio-televizija)
Godišnjice i značajni datumi
Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, brčanski Preporod je organizirao bogat i raznovrstan program aktivnosti koji je trajao tri dana. Sve je započelo u petak 24.02.2017. godine kada je u Brčko doputovalo 30 učenika osnovne škole Križevići (Zvornik) u dvodnevnu posjetu Brčkom. Domaćini su im bili njihovi vršnjaci i porodice iz Brčkog. Iste večeri priređeno je predstavljanje Preporoda Zvornik uz promociju knjige pjesama Kamenica-dolina gorobnica, autora Muhameda Omerovića. O aktivnostima Preporoda u Zvorniku govorio je Amer Redžić, predsjednik općinskog društva a knjigu pjesama predstavili su gosti Hazim Karić prof.,Muhamed Omerović, Emina Omerović te Emina Pita profesorica bosanskog jezika i književnosti iz Brčkog. Program je nastavljen u subotu 25.02.2014. u 14 sati predstavljanjem prijevoda Kur'ana na romski jezik prevodioca Muharema Serbezovskog. Najznačajniji dio programa predstavljala je Svečana akademija upriličena u Domu kulture u subotu u 18.00 sati. Bogat višejezični program manifestacije su činile tačke kako domaćih i regionalnih, tako i internacionalnih gostiju. Literarni konkurs koji BZK Preporod Brčko već petu godinu uzastopno realizira, imao je odjeka kao nikada do sad. Preko 120 radova u kategorijama za osnovnu i srednju školu pristiglo je iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Teme ovogodišnjeg literarnog natječaja su bile 130. godišnjica od štampanja „Narodnog blaga“ Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, kao i 100. godišnjica od rođenja jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara. Žiri u sastavu mr. Ernad Osmić, mr. Emina Osmić Hajdarević i Edita Likić profesorica bosanskog jezika i književnosti imao je težak posao u odabiru najboljih radova. Pored novčanih nagrada, nagrađeni su dobili i vrijedan poklon Fondacije Mak Dizdar, dvotomno izdanje „Makovo slovo“ i „Slovo o Maku“. 
U kategoriji Osnovnih škola prva tri mjesta osvojili su: 
1. mjesto – Lejla Sukanović; Osnovna škola Humci 
2. mjesto – Malik Ibrić; Četvrta osnovna škola Brčko distrikt BiH 
3. mjesto – Edna Lišić; Sedma osnovna škola Gornji Rahić
U kategoriji učenika srednjih srednjih škola, prva tri mjesta osvojili su:
1. mjesto – Alma Saletović; JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla 
2. mjesto – Amra Kasumović; Mješovita srednja škola Travnik 
3. mjesto – Minella Sačić; Mješovita srednja škola Travnik
Program obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika uspješno je okončan u nedjelju 26.02.2017. godine ispraćajem gostiju iz Zvornika. Na polasku je uručeno 80 paketa za učenike prvog razreda Osnovne škole u Križevićima koje su pripremili učenici i roditelji V osnovne škole i članovi Preporodovih sekcija.
Povodom obilježavanja godišnjice formiranja 108/215. viteške motorizovane brigade Armije RBiH 17. maja je održana je Svečana akademija u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja proisteklih iz 108/215. brigade Armije RBiH i BZK "Preporod" Brčko distrikta BiH. U kulturno–umjetničkom dijelu programa predstavili su se: akademski glumac, Ermin Avdić, Suad Sulejmani i Mustafa Nikšić, vokalna grupa Čih La La. Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz 108/215. brigade Armije RBiH i BZK Preporod Brčko distrikta BiH u povodu obilježavanja 25. godišnjice formiranja 108/215. viteške motorizovane brigade Armije RBiH i ove godine su  raspisali konkurs za najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih (od šestog do devetog razreda)  i srednjih škola Bosne i Hercegovine (od prvog do četvrtog razreda).  Tema za likovni konkurs je glasila Poster za junake, a tema za literarne radove za osnovnu školu je glasila Svaki rat je rat protiv djece, a za srednje škole Spomenik u mome mjestu. I ovdje su učenice i učenici pokazali ogromnu maštovitost.  Tročlanu komisiju koja je donijela odluke sačinjavaju: član Koordinacije boračkih udruženja i pisac Salih Adžikić, ilustrator Mirza Bećukić i magistar bosanskog jezika i književnosti Ernad Osmić.
Članovi Preporoda su 11.07.2017.u organizaciji Udruženja građana Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja Brčko distrikt Bosne i Hercegovine organizovali Mirnu šetnju u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Mirna šetnja je završena okupljanjem u centru grada obraćanjem Adise Avdić, magistra diplomatije i međunarodnih odnosa i predavača na Fakultetu za međunarodne odnose u Pragu i Medine Zahirović, studentice Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Stotinu godina od rođenja Maka Dizdara svečano je obilježeno i u Brčkom. Naime,  22.12.2017. je priređena Izložba plakata i dokumenata „Mak Dizdar: prvih stotinu godina“ u saradnji sa Udruženjem građana "Stećak" Brčko distrikt BiH, Fondacijom "Mak Dizdar" i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine te organizovano književno-poetsko veče na kojem su Fondaciju i novo izdanje Kamenog spavača predstavili dr. Gorčin Dizdar i dr. Sanjin Kodrić. Poseban umjetnički dodatak književnoj večeri činio je poetsko-scenski performans koji je sa brčanskim srednjoškolcima i osnovcima za ovu priliku pripremila Džana Krasnić Matanović, profesorica bosanskog jezika i književnosti i diplomirana glumica.Mladi umjetnici zaslužuju da ih pojedinačno pomenemo. Edna Čorbadžić je učenica Prve osnovne škole, Merima Mustafić, Nejla Musić, Elvira Kadić i Belmin Murselović su iz Ekonomske škole, Medina Zahirović, studentica prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Članice mlađeg ansambla pjesama i igara su Zerina Bikić, Ajna Hasić, Erna Klepić, Sara Plečić,učenice Pete osnovne škole, Ema Ahmetović i Lamija Alagić, učenice Treće osnovne škole i Belma Ahmetović,učenica Četvrte osnovne škole.
Izdavačka djelatnost
Na kraju 2017. godine iz štampe je izašao Zbornik radova posvećen naučnom skupu na temu Književnost kao prostor izazova u reprezentaciji/konstrukciji bošnjačkog kulturnog identiteta . Ovaj skup je u organitzaciji BZK Preporod Brčko održan u Brčkom 15-16.10.2016.godine.
Izložbe
Prva samostalna izložba likovnih radova mladog Eldara Osmanovića, učenika IX razreda Pete osnovne Škole u Brčkom otvorena je 29.04.2017. u Domu Islahijeta.
U saradnji sa Medžlisom IZ Brčko i UG „Stećak 31.08.2017. otvorena je izložba dokumentarne fotografije „Prođoh Bosnom kroz gradove“ autora Ataha Mahića iz Brčkog. 
Program posvećen našoj dijaspori
S obzirom na činjenicu da Brčko, kao i drugi gradovi Bosne i Hercegovine, oživi u julu i augustu zahvaljujući našoj dijaspori, ljetne aktivnosti rada BZK Preporod organizirane su s namjerom da se Brčacima koji su odlučili dio svog godišnjeg odmora provesti u domovini pokaže dobrodošlica i poštovanje zbog onoga što čine kako bi pomogli normalan život nas koji smo ostali živjeti u Bosni i Hercegovini.   
Koncert na otvorenom pod nazivom Veče sevdaha izveden je 06.08.2017.ispred Doma Islahijeta.U programu su učestvovali: Vesna Hadžić , Nermina Sinanagić, Sejo Pitić , Zanin Berbić, Damir Galijašević (harmonika), Senadin Šahmanović (klarinet) i Medina Zahirović
Dana 10.08.2017. godine, u ulici ispred Doma Islahijeta, održano je Veče klasične muzike. U programu su učestvovale uspješne mlade sestre, mr. Dženana Šehanović (klavir) i Jasmina Šehanović (violina). Veče klasične muzike održano je kao dio programa Kulturno-sportske manifestacije „Savski cvijet“. 
Ljetna škola bosanskog jezika je organizovana u periodu od 31.07. do 06.08.2017.  Škola je namijenjena djeci od 10 do 16 godina koja žive van granica Bosne i Hercegovine, a žele više da nauče o bosanskom jeziku i Bosni i Hercegovini.
Učesnici su proveli vrijeme u zabavnim i edukativnim radionicama, praktičnim radionicama filma i izrade stećaka, te izletu uz roštilj. Radionice su održane od 31.07. do 06.08. 2017. godine u prostorijama Islahijeta, dok je izlet realizovan u Brezovom Polju.
Gostovanja i regionalna saradnja
11.05.2017. Članovi brčanskog Preporoda predstavili su svoje aktivnosti na manifestaciji Dani bošnjačke zastave u Novom Pazaru i Sjenici.
Udruženje Bošnjaka Vojvodine u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod" Brčko distrikt BiH 28. 10.2017. godine organizovalo je "Veče Bošnjačke kulture i tradicije" u Subotici. U programu predstavljanja bošnjačke kulture učestvovali su: Ansambl pjesama i igara, Mješoviti hor, Medina Zahirović, Vesna Hadžić, renomirani izvođač sevdalinki, Vedad Zulić (harmonika) i Jasmina Šehanović, profesorica violine. Ovaj projekat, koji prezentuje i promoviše bošnjačku kulturu podržalo je Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije. Manifestaciji su ispred Vijeća prisustvovali: potpredsjednica, Vasvija Gusinac, dr.  Hašim Mekić, predsjednik izvršnog odbora i Samer Jusović, stručni saradnik Vijeća.
Na poziv Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, brčanski Preporod je 18. novembra u Hotelu Park Plaža Histria u Puli priredio cjelovečernji koncert. Ovim sadržajem  zaključen je program manifestacije „Festival bošnjačke kulture“ koji se uspješno organizira 12 godina. U uvodnom dijelu programa velikom broju prisutnih obratili su se gosp.  Senad Pršić u ime domaćina, gosp. Valerio Drandić kao ovlaštenik Župana Istarske županije, gosp. Tiziano Sošić predsjednik Skupštine grada Pule, gosp. Esed Kadrić predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te predsjednik brčanskog Preporoda  gosp. Ćazim Suljević. U bogatom i raznovrsnom  programu  brčanskog Preporoda uživalo je preko tri stotine prisutnih u prelijepom ambijentu hotela Histria. Program su činile koreografije Ansambla pjesama i igara, tradicionalne pjesme i ilahija  u izvedbi Mješovitog hora, recital posvećen Mehmedaliji Maku  Dizdaru u interpretaciji Medine Zahirović te sjajne izvedbe pažljivo odabranih i posebno najavljenih sevdalinki  Vesne Hadžić. Vrhunsku muzičku pratnju činili su Jasmina Šehanović (violina), Vedad Zulić (harmonika) i Irfan Hadžić (bas prim). Pohvale organizatora i vrlo pozitivne kritike prisutnih potvrda su uspješnog nastupa u Puli i mogućnost za predstavljanje Brčkog i našeg bogatog kulturnog naslijeđa u drugim gradovima u Hrvatskoj i diljem svijeta. Za takve poduhvate potrebno je više razumijevanja i podrške lokalne zajednice. Za realizaciju ovog događaja, sjajan prijem i organizaciju zaslužni su, pored Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom gosp, Senadom Prcićem, i naše Brčanke Jasmina Ramić Berberović, Mirela Čaušević i gospodin Amir Adžikić.
Rad sa djecom i omladinom
I u ovoj godini aktivno su djelovale sve Preporodove sekcije- Mješoviti hor, Ansambl pjesama i igara, Dramski studio Arlekino, Sekcija gitare. Brojnim nastupima u toku cijele godine članovi Preporodovih sekcija uspješno su predstavili svoj rad publici u Brčkom, drugim gradovima Bosne i Hercegovine i inostranstvu.
Dramski studio „Arlekino“ 
Nakon obnovljenog članstva u ovom posebnom projektu u 2016. godini, Dramski studio „Arlekino“ nastavio je sa aktivnostima i u 2017. godini. Sa polaznicima je radio diplomirani glumac Ermin Avdić. Članovi Arlekina su imali nekoliko javnih nastupa u 2017. godini i to: 11.02.2017. godine u Domu Islahijeta, 25.02.2017. godine brčanskom Domu kulture i 25.05.2017. godine u Domu Islahijeta. Pored javnih nastupa, značajan uspjeh u ovoj godini predstavlja ostvarivanje saradnje sa JP Radio Brčko i Muzičkim studijem EPA iz Brčkog. Ova saradnja rezultirala je izdavanjem CD-a pod nazivom „Basne i pjesmice za djecu“ , kao i pokretanjem emisije za djecu u programu Radija Brčko u sklopu kojeg se emituju basne i pjesmice za djecu u izvedbi članova Arlekina.    
Ansambl pjesama i igara
Najmlađi članovi Preporodovog Ansambla pjesama i igara, pod vodstvom mr. Jasmine Aghbar Ljevaković, učestvovali su u umjetničkom dijelu programa na Svečanoj akademiji Udruženja žena Bošnjakinja Brčko distrikt BiH, u subotu 01.04.2017. godine. Članovi Ansambla izveli su splet bošnjačkih igara.
Starija grupa Ansambla pjesama i igara nastavila je uspješan rad tokom 2017. godine pripremama nove koreografije ne zapaženim nastupima u Sjenici, Novom Pazaru, Subotici i Puli. Za stručno vođenje ansambla i ove godine zaduženi su Jusuf Saletović, umjetnički voditelj i koreograf i Alan Terzić, korepetitor.  
Mješoviti hor 
Mješoviti hor broji nekoliko nastupa u 2017. godini. Pored nastupa u Novom Pazaru, Sjenici, Subotici, Puli Hor je nastupao i u Travniku (18.03.2017. godine), Gradačcu (22.04.2017. godine), Tuzli (01.06.2017. godine). Posljednja aktivnost BZK Preporod Brčko u 2017. godini bio je nastup Mješovitog hora na Novogodišnjem koncertu ansambla “Lege Artis” Tuzla 28.12.2017.u Tuzli
Sekcija gitare
U 2017. godini ponovo je pokrenuta i sekcija gitare, koja je organizovana za mlade, školskog i starijeg uzrasta, u cilju obuke i edukacije sviranja gitare i srodnih žičanih instrumenata. Sekcija uključuje dvije grupe, sa kojima dva puta sedmično radi Nedim Šabanović.  
Škola stranih jezika 
U IV školskoj godini, preko 300 polaznika svih uzrasta je pohađalo kurseve engleskog, njemačkog i turskog jezika, što potvrđuje kvalitet i ozbiljnost pristupa ovom značajnom projektu pri BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH. Dana 27.06.2017. U Domu kulture u Brčkom održana je svečana dodjela certifikata za najmlađe polaznike Škole. Ukupno 177 mlađih polaznika je steklo pravo na certifikate i diplome. Polaznici su zajedno sa svojim nastavnicima pripremili prigodan program, kako bi prezentovali šta su to radili i učili tokom ove školske godine. Certifikate su uručili profesori engleskog jezika: Aladin Đonlić, Sadeta Pezerović, Merisa Mehić, Jasmina Salihović te nastavnice njemačkog jezika: Jasmina Kurtalić, Džehva Ahmetović i Amra Redžić. Pohvale i prigodan poklon za izvanredne rezultate postignute u ovoj školskoj godini dobili su: Ajla Hadžović, Amina Karibašić, Amir Osmanović, Amna Šerifović, Anida Muminović, Dalila Čandić, Dino Lišić, Dženita Lejlić, Edina Imamović, Eldar Mujkić, Emina Palamarević, Hamed Ahmetović, Ismar Zaimović, Kenan Salihović, Merjema Behlulović, Nedim Novalić i Silma Murselović.  Nastavljena je uspješna saradnja sa džematima Islamske zajednice Brčko u mjestima Brka, Gornji Rahić i Maoča, koji su i ove godine ustupili mektebske prostorije za realizaciju nastave. 
Nakon sprovedenog anketiranja u septembru 2017. godine, V školsku godinu je upisalo preko 350 polaznika. Ove godine izvodi se nastava engleskog i njemačkog jezika. Nastavu trenutno planira i izvodi 7 nastavnika: Aladin Đonlić, Mirela Glibanović, Sadeta Pezerović, Jasmina Salihović, Jasmina Kurtalić, Amra Redžić i Šejla Adžajlić Ramić. Ove godine, osim rada s djecom i odraslima, ističe se rad i sa djecom od 5 do 7 godina, kao i rad sa osobama starije životne dobi, kako pri Školi stranih jezika tako i pri Školi informatike.
Škola informatike
Škola informatike je u 2017. godini uspješno realizovala svoje aktivnosti sa preko 70 polaznika svih uzrasta. Rad sa djecom je usmjeren na učenje programiranja u programskim jezicima prilagođenim uzrastu. Tako se sa djecom do V razreda radilo u programskom jeziku Scratch, a djeca od V do IX razreda su imali priliku da se sa programiranjem upoznaju preko Python programskog jezika. Nakon primijećenog interesovanja, preko ljeta su pokrenuti kursevi za odrasle, od kojih su jednu grupu činili i građani starije životne dobi. Oni su imali priliku savladati osnove poznavanja rada na računaru. Nastavu izvodi Meliha Smajlović, prof. informatike i računarstva. 
Uređivanje Preporodovog arhiva
Postupajući po preporukama iz stručnog nadzora brčanskog Arhiva pripremljen je i usvojen pravilnik o kancelarijskom i arhivskom poslovanju, donesena lista kategorija registraturskog materijala sa rokovima čuvanja te obavljeno izlučivanje bezvrijednog registraturskog materijala. Ovim aktivnostima uspostavljen je normativni osnov za propisno kancelarijsko poslovanje te čuvanje registraturskog materijala i arhivske građe.
Ostale aktivnosti
Dom Islahijeta je i u 2017. godini bilo mjesto okupljanja nekoliko pojedinaca, organizacija i institucija koji su realizovali svoje programe i aktivnosti. Tako su svoje aktivnosti iz programa rehabilitacije žrtava rata i torture i ove godine realizirali Centar za terapiju i rehabilitaciju “Vive žene” iz Tuzle. Univerzitet Sarajevo je nastavio realizaciju programa dislocirane nastave na Prirodno-matematičkom i Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu. Centar za obrazovanje odraslih Eduka BH Tešanj je vršio obuku lica sa Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.