Dželaluddin Rumi MESNEVIJA

Promocija knjige

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) „Preporod“ Brčko i Medžlis Islamske zajednice Brčko organizuju promociju knjige Mesnevija, autora Dželaluddina Rumija, koju je s perzijskog jezika preveo i obilnim komentarima obogatio veliki bosanski alim, mesnevihan, šejh hadži Ahmed-ef. Mešić iz Tuzle (1916-1994).

Promocija će se održati 20. januara 2017. u SALI DOMA KULTURE BRČKO SA POČETKOM U 19 SATI. O Dželaluddinu Rumiju, Mesneviji, šejhu Ahmedu Mešiću i objavljenoj knjizi na promociji će govoriti:

  1. Prof. dr. Izet Zikjri Pajević
  2. Dr. Sead-ef. Seljubac
  3. Doc. dr. Elvir Musić

Moderatorica: Azra Hasanović, prof.


Ovo djelo predstavlja pravu enciklopediju islamske duhovnosti, onakve kakva se njeguje u Bosni i Hercegovini stoljećima. Čovjek ne može, a da ne bude zatečen, ne samo veličinom i obimom rukopisa, već i njegovim sadržajem, prostranstvima i dubinama do kojih razotkriva čovjeka kao Božije stvorenje, prirodu, svijet, ljudsku dušu, tajne islama, Božijeg poslanstva, Kur'ana, hadisa, itd., kao i time što se sa svakim ponovnim čitanjem otkrivaju novi slojevi i značenja koja prije toga čitalac nije primjećivao.“                                                                           

Prof. dr. Izet Zikjri Pajević