BZK "Preporod" – Općinsko društvo Brčko 

2008. godina

Redovne aktivnosti

Osnovna aktivnost BZK "Preporod" Brčko u 2008. je rekonstrukcija/restauracija zgrade Islahijjeta u Brčkom. Nakon izvršenih izmjena u projektu enterijera objavljen je Javni poziv i u otvorenom postupku izabran izvođač radova "Bijelić gradnja" d.o.o. Brčko. S obzirom na to da je ponuđena cijena neophodnih radova u iznosu od 290.059,03 KM premašivala naša raspoloživa sredstva, realizacija
projekta je podijeljena u dvije faze. Prva faza radova je ugovorena u iznosu od 178.661,00 KM i uključuje kompletne radove na vanjskoj fasadi, stolarske te veći dio radova na unutrašnjem uređenju objekta. Poslovi nadzora povjereni su preduzeću ZIB projekt d.o.o. Brčko. Ugovoreni poslovi izvedeni su u predviđenom roku, bez posebnih primjedbi na kvalitet izvedenih radova i ugrađenog
materijala. Trenutno se vode aktivnosti na obezbjeđivanju sredstava neophodnih za završetak rekonstrukcije/restauracije ovog objekta. Jedna od aktivnosti "Preporoda" Brčko u ovoj godini je i doprinos aktivnostima proglašenja zgrade Islahijjeta nacionalnim spomenikom, koja se vodi pred nadležnom državnom komisijom.
Predstavljačka djelatnost
U okviru aktivnosti predstavljanja autora i novih književnih ostvarenja 8. 5. 2008. godine u Omladinskom centru u Brčkom upriličena je književna večer sa Irfanom Horozovićem. O književnom stvaralaštvu Irfana Horozovića govorili su prof. dr. Enver Kazaz i mr. Alma Denić-Grabić. Na šetalištu Ficibajr u Brčkom, 31. 5. 2008. godine upriličena je promocija knjige poezije Iz srca mladog autora Adisa Jasenčića iz Brčkog. 

Preporodove sekcije

"Preporodov" rad sa mladima u 2008. godini realiziran je u okviru muzičkih i dramskih aktivnosti. 17.-18. 4. 2008. godine, pozorišni studio "Arlekino" učestvovao na 6. festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu sa predstavom Ženidba. Član "Arlekina" Emsal Bešić, koji je glumio Anučkina, dobio je nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu. 17. 6. 2008. godine u Domu kulture u Brčkom premijerno izvedena dječija predstava Čarobnjak iz Oza prema tekstu Lymana Franka Bauma. 14. 1. 2008. godine u Domu kulture u Brčkom igrana je predstava Čarobnjak
iz Oza za učenike osnovnih škola Brčko Distrikta BiH. Dva izvođenja ove predstave vidjelo je gotovo 1000 učenika I, IV, VI i VIII razreda osnovne škole. Ovu predstavu je 21.10. 2008. godine, u Domu kulture u Brčkom, vidjelo 400 učenika V osnovne škole, te 23.10. 2008. godine 400 učenika i djece predškolskog uzrasta.
20. 12.-24. 12. 2008. godine, u saradnji sa Pododjelom za kulturu Vlade Brčko Distrikta BiH, BZK "Preporod" je organizirao Festival dječijeg i omladinskog pozorišnog stvaralaštva Brčko Distrikta BiH. U okviru Festivala prikazane su predstave:
Raskršće – otići ili ostati, Kulturni centar Sarajevo, režija Jasna Diklić;
Sve što ste oduvek želeli da znate o seksu, a niste smeli da pitate..., Omladinski dramski studio Gradskog pozorišta Bečej, režija Aneta Tucakov;
ČIMI, Omladinski dramski studio Gradskog pozorišta Bečej, autor Boris Aprilov, režija i prijevod Ljiljana Ivanović;
Petar Pan, Pozorište mladih Tuzla, dramatizacija i režija Adnan Mujkić;
Čarobnjak iz Oza, Dramski studio "Arlekino" BZK "Preporod" Brčko, tekst Lyman Frank Baum, režija Rubina Sarajlić;
Basnoslovni omnibus, Lutkarsko pozorište Cvrčak – Ugljevik.
Stručni žiri, u sastavu mr. Marijana Petrović, glumica, režiser, teatrolog i spisateljica iz Beograda, mr. Armin Ćatić, glumac, režiser i umjetnički direktor Narodnog pozorišta Tuzla, te Žarko Milenić, dramski pisac, autor dramatizacija i kazališni kritičar iz Brčkog, donijeli su odluku o dodjeli nagrada:
Nagrada za najbolju predstavu u cjelini:
Raskršće – otići ili ostati u Bosni i Hercegovini u izvedbi Poetskog teatra "Juventa",
Centar za kulturu "Sarajevo", u režiji Jasne Diklić;
nagrada za najbolju predstavu za djecu:
"Čimi" Borisa Aprilova u izvedbi Dječijeg dramskog studija Gradskog pozorišta
Bečej, u režiji Lilijane Ivanović.
Glumačke nagrade:
Asji Čandić, za ulogu u predstavi Čarobnjak iz Oza Dramskog studija "Arlekino" BZK "Preporod" Brčko, Alisi Čajić, za ulogu u predstavi Raskršća i Dini Sariji, za ulogu u predstavi Raskršća.
Glumačka nagrada ansamblu predstave Petar Pan, Pozorišta mladih Tuzla.
Nagrada za lutkarsku animaciju dodjeljuje se Obrenu Tomiću za predstavu Basnoslovni omnibus Lutkarskog pozorišta "Cvrčak".
Nagrada za najbolju scenografiju predstave Petar Pan: Lejla Nezirović.
Nagrada za najbolju kostimografiju predstave Petar Pan: Edina Topčagić.
U okviru festivala uspješno su realizirane i četiri radionice za djecu, omladinu i voditelje dramskih grupa. Radionice su realizirali mr. Marijana Petrović i Velimir
Cvejin, direktor Gradskog pozorišta Bečej.

Sekcija klasične gitare

Članovi "Preporodove" sekcije klasične gitare, koju vodi mr. Elvis Sivčević i Sanjin Vošanović, uspješno su nastavili rad i tokom 2008. godine. Dostignuća rada predstavili su javnosti koncertom održanim 10. 6. 2008. godine u staroj fiskulturnoj sali u Gornjem Rahiću.

Ostale aktivnosti

Povodom 800 godina od rođenja najvećeg sufijskog pjesnika i mislioca Dželaludina Rumija, BZK "Preporod" Brčko je 21. 1. 2008. godine u Domu kulture Brčko, u saradnji sa Udruženjem mladih "Izvor", ograniziralo Večer islamske duhovnosti Derviški ples (ayini sema) "Mevlana i njegov put ljubavi", na kojem su učestovali gosti iz Turske (Istanbula). U suradnji sa šahovskim klubom "Jedinstvo 1954" Brčko 1. 10. 2008. godine u Grand hotelu "Posavina" u Brčkom održan je tradicionalni bajramski šahovski turnir posvećen Salki Memoviću i Šabanu Veliji poginulim borcima Armije RBiH. Turnir je upriličen u prostorijama Hotela "Posavina", a nastupila su ukupno 42 igrača iz BiH, Hrvatske i Srbije. Od igrača sa visokim šahovskim titulama nastupili su internacionalni majstor Dalibor Stojanović, FIDE majstori Slavko Rosić i Abdil Halil, te desetak igrača sa titulom majstorskog kandidata. Igrano je u 9 kola, prema švicarskom sistemu sa tempom igre od 15 minuta po igraču.
Konačni poredak turnira:
1. Saša Petrović, ŠK "Jedinstvo" Brčko, 8 poena
2. Dalibor Stojanović, ŠK "Bosna" Sarajevo, 7 poena
3. Slaviša Ilić, ŠK "Jedinstvo" Brčko, 6,5 poena
4. Slaviša Tursunović, ŠK "Jedinstvo" Brčko, 6,5 poen
5. Slavko Rosić, ŠK "Jedinstvo" Brčko 6 poena
6. Sandro Mikanović, ŠK "Jedinstvo" Brčko, 6 poena.
Šest prvoplasiranih igrača osvojili su novčane nagrade: I nagrada 200 KM, II
nagrada 150 KM, III nagrada 120 KM itd.
BZK "Preporod" Brčko je u decembru 2008. godine aktivirao svoju internetprezentaciju koja osim osnovnih informacija o "Preporodu" i njegovim aktivnostima u Brčkom nudi mogućnost uvida u našu biblioteku putem abecednog popisa knjiga. Biblioteka trenutno broji više od hiljadu naslova. www.preporod-brcko.ba

Predsjednik
Ćazim Suljević