BZK "Preporod" – Općinsko društvo Brčko 

2009. godina

REDOVNE AKTIVNOSTI

Završetak projekta rekonstrukcije/restauracije zgrade Islahijeta u Brčkom, kao najvažnija planirana aktivnost Preporoda Brčko u 2009. godini, nije realizovana. Razlog je nedostatak sredstava.
Kao ohrabrenje i dodatna obaveza pojavila se odluka Komisije za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, koja je na svojoj sjednici, održanoj od 7. do 13. jula 2009. godine, proglasila ovu zgradu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
To je, između ostalog, potaklo predstavnike lokalne vlasti da rebalansom Budžeta za 2009. godinu, usvojenom 30.12.2009. godine, planiraju nedostajuća sredstva za završetak rekonstrukcije i opremanje zgrade Islahijeta.
U toku su pripreme za završne radove u objektu i realno je očekivati da će se svečano otvaranje dogoditi u prvoj polovini 2010. godine.

PREDSTAVLJAČKA DJELATNOST

U okviru predstavljanja autora i novih književnih ostvarenja, u Omladinskom centru u Brčkom je 26.03.2009. upriličena promocija knjige ''Jezik i nacionalni identiteti'', čiji je autor prof.dr. Hanka Vajzović. Pored autora, na promociji su govorili i prof.dr. Josip Boatić, prof.dr. Enver Kazaz, te prof.dr. Asim Mujkić.
U Omladinskom centru u Brčkom je 08.10.2009. godine organizovana promocija romana Enesa Karića ''Pjesme divljih ptica'', na kojoj su, pored autora, govorili prof.dr. Hilmo Neimarlija, književnik Hadžem Hajdarević i Nusret Čančar.

SEKCIJE BZK ''PREPOROD''

BZK ''Preporod'' je i u 2009. godini svoj rad sa mladima realizirao u okviru dramskih i muzičkih aktivnosti.
Kada je riječ o Dramskom studiu ''Arlekino'', proteklu godinu su obilježila učešća na festivalima na teritoriju Bosne i Hercegovine, kao i premijere dvije predstave.
Početak 2009. godine je obilježila premijera predstave ''Boing boing'' (Mark Kamoleti) u izvedbi starije grupe dramskog studia ''Arlekino''. Premijera je održana 17.01.2009. godine u Domu kulture Brčko. Režirala ju je Džana Krasnić-Matanović, diplomirana glumica i profesorica bosanskog jezika i književnosti, a muziku za predstavu je odabrao Rasim Korajac. Uloge u predstavi su tumačili: Emsal Bešić, Ermin Avdić, Aida Avdić, Melinda Glinac, Dženana Kurtalić i Aida Omerhafizović.
Ista predstava je izvedena 06.07.2009. godine u Domu kulture u Brčkom za sve učenike/učesnike kampa Civitas iz cijele Bosne i Hercegovine, te odmah dan poslije i za građane Brčko distrikta BiH.
Mlađa grupa dramskog studia Arlekino je 08.05.2009. godine, predstavom ''Čarobnjak iz Oza'' (Lyman Frank Baum), otvorila 12. Međunarodni festival dječijeg stvaralaštva u Gračanici.
Mlađa grupa dramskog studia je, takođe, u protekloj godini realizirala novu predstavu pod nazivom ''Noć kad su neboderi šetali' (Ismeta Bekrić), a premijerno je izvedena 20.11.2009. godine u Domu kulture u Brčkom. Režiju potpisuje Rubina Sarajlić (diplomirana glumica iz Brčkog), muziku odabrao Rasim Korajac, a koreografiju je osmislio Rusmir Kamenjašević. U predstavi su igrali: Arnela Podbićanin, Vedad Podbićanin, Melisa Muminović, Sajra Čandić, Asja Čandić, Ayla Korajac, Eldin Glinac, Emina Shatri, Amila Muminović, Kristijan Bikić, Edin Rendić i Amina Alagić. Ova predstava je predpremijerno izvedena 26.06.2009. godine na festivalu III Banjalučki susreti dječijeg dramskog stvaralaštva.
BZK ''Preporod'' Brčko je 24.10.2009. godine organizovao audiciju za izbor novih članova starije grupe (uzrast od 13 do 18 godina), te je upisano 11 novih članova.
U okviru međunarodne, osme po redu, Smotre amaterskog stvaralaštva u Brčkom 18. i 19. decembra 2009. godine održan je, drugi po redu, međunarodni Festival dječijeg i omladinskog pozorišnog stvaralaštva, na kome su učestvovala četiri ansambla, jedan iz Srbije i tri iz Bosne i Hercegovine. Prikazane su sljedeće predstave:

Petak, 18.decembar 2009.

13:00 Dramski studio ARLEKINO – BZK Preporod Brčko
NOĆ KAD SU NEBODERI ŠETALI
Tekst: Ismet Bekrić
Režija: Rubina Sarajlić
Muzika: Rasim Korajac
Koreografija: Rusmir Kamenjašević

16:00 Dramski studio MASKE – Beograd
ALISA 2009
Autor projekta: Snežana Bećarević – Popović
Asistent projekta: Ana Smolić
Muzika: Željko Marinković

Subota, 19. decembar 2009.

14:00 Dječija scena Centra za kulturu – Sarajevo
MAGAREĆE GODINE
Tekst: Branko Ćopić
Režija: Bakir Kumrić

16:00 Teatar FEDRA – Bugojno
IGRE U PIJESKU
Tekst: Michal Walczak
Režija: Senada Milanović i Amel Ugarak

U okviru Festivala održavane su pozorišne radionice za mlade Brčake, koje je vodila Marijana Petrović, diplomirana glumica, režiser i dramaturg, inače stalno zaposlena u Malom pozorištu iz Beograda. Uz nju su članovi žirija bili i Džana Krasnić-Matanović, diplomirana glumica iz Brčkog, te Žarko Milenić, dramski pisac iz Brčkog.
Nagradu za najbolju predstavu u cjelini je dobila predstava ALISA 2009 u izvedbi Dramskog studia MASKE iz Beograda, po tekstu koji su napisali sami članovi Studia, a u tome ih je vodila Snežana Bećarević-Popović.
Nagrada za najbolju scenografiju je pripala Bakiru Kumriću za predstavu MAGAREĆE GODINE, u izvedbi Dječije scene Centra za kulturu Sarajevo. Dvojica aktera iz te predstave, Haris Begović za ulogu Baje Bajazita i Eldar Musić za ulogu Duleta Dabića, proglašeni su najboljim glumcima na ovom Festivalu.
Ravnopravno s njima, u istoj kategoriji, nagrađen je i Senad Milanović, za ulogu Protazeka u predstavi IGRE U PIJESKU, u izvođenju Omladinske scene Teatra FEDRA iz Bugojna. Nagrađeni su i režiseri te predstave – Senada Milanović i Amel Ugarak, te je Amina Omerović, za ulogu Milke u toj predstavi, dobila nagradu za najbolju glumicu. Ona dijeli nagradu sa Asjom Čandić, koja je igrala ulogu Plavog nebodera u predstavi NOĆ KAD SU NEBODERI ŠETALI, u izvedbi Dramskog studia ARLEKINO, koji djeluje pri BZK ''Preporod'' Brčko.
Organizatori Festivala su bili Pododjel za kulturu i sport pri Vladi Brčko distrikta BiH, te BZK ''Preporod'' Brčko.

OSTALE AKTIVNOSTI BZK ''PREPOROD'' BRČKO

Povodom 17 godina od osnivanja 108/215 viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH, u Domu kulture u Brčkom je održana Svečana akademija. Akademiju je osmislio i realizirao BZK ''Preporod'' Brčko, a uključivala je i dvadesetominutni dokumentarni film o 108/215 viteškoj motorizovanoj brigadi.
Na inicijativu grupe građana Brčkog, BZK ''Preporod'' Brčko je preuzeo ulogu koordinatora aktivnosti vezanih za učešće Brčaka na manifestaciji ''Marš mira 2009. trasom smrti do slobode'', održane od 08. do 11. jula 2009. godine. Za učesnike je obezbijeđen prevoz, majice i prateće vozilo. Učestvovalo je 70 građana, među kojima i značajan broj mladih.
18.07.2009. godine održani su I književni susreti Gunja, u čijem programu je, na poziv Udruge pisaca i pjesnika ''Tin Ujević'' Gunja, učestvovala mlada solistica na gitari Lejla Imamović iz Brčkog.
Na zahtjev porodica šehida i poginulih boraca, BZK ''Preporod'' Brčko je u cjelosti realizirao akademiju povodom 15 godina od osnivanja organizacije, koja je održana 22.11.2009. godine u Domu kulture u Brčkom.
Jedna od nezaobilaznih aktivnosti BZK Preporod Brčko je svakako i tradicionalni bajramski turnir u šahu, održan 29.11.2009. godine u Grand Hotelu Posavina. Turnir je organizovan u saradnji sa Šahovskim klubom Jedinstvo 1954., a pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH. Učestvovala su 32 igrača iz Brčkog, Tuzle, Bijeljine, Županje i Vukovara, među kojima i dva internacionalna majstora Zoran Runić i Šahbaz Nurkić, te tri FIDE majstora Slavko Rosić, Abdil Halil i Dobrisav Stojanović. Turnir je igran po pravilima FIDE u 9 kola sa tempom igre 15 minuta po igraču. Nakon odigranih 9 kola, poredak je bio sljedeći:
Zoran Runić, internacionalni majstor 7,5 poena;
Dobrisav Stojanović, FIDE majstor 7 poena;
Šahbaz Nurkić, internacionalni majstor 7 poena;
Saša Petrović, 6,5 poena;
Slavko Rosić, 6 poena itd.

23.12.2009. godine u Grand Hotelu Posavina, je održana Javna rasprava na temu ''Kultura darivanja i socijalne skrbi u našoj današnjici''. Javnu raspravu je organizovao BZK ''Preporod'' Brčko u saradnji sa Merhametom – Humanitarnim udruženjem građana Bošnjaka Brčko distrikta BiH. Uvodničar Javne rasprave je bio prof.dr. Enes Kujundžić.

Prihvaćena je inicijativa BZK Preporod Brčko za organizaciju koncerta Sarajevske filharmonije a povodom 200 godina od rođenja Frederika Shopena. Koncert je planiran za 9. mart 2010. godine, a u programu će, kao solista, učestvovati i osamnaestogodišnja Dženana Šehanović, pijanistica iz Brčkog. 

Predsjednik

Ćazim Suljević