BZK "Preporod" - Općinsko društvo Brčko 

2013. godina

Za brčanski Preporod je protekla 2013.godina bila izuzetno uspješna, kako po obimu tako i kvalitetom realizovanih aktivnosti.

Među najznačajnijim su aktivnosti vezane za popis stanovništva. Dom Islahijeta bio je središte koordinacije aktivnosti fondacije Popis 2013. za regiju Brčko, Bijeljina, Lopare i Ugljevik. Prve preliminarne procjene na osnovu izvještaja aktivista ukazuju na dobre rezultate i odjek realizovanih aktivnosti.
Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se odlukom UNESCO-a obilježava 21. februara svake godine, BZK „Preporod" Brčko organizirao je konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne i likovne radove, najljepšu lutku i razglednicu.
Na konkurs je pristiglo 415 radova, od toga: likovnih 287 , literarnih 89, razglednice 23 i lutaka 16. Učešće na konkursu su uzele osnovne i srednje škole iz Brčkog, Tuzle,Dobrinje(Visoko), Sapne i Vražića(Čelić).
Tema konkursa za literarne radove za učenike osnovnih škola je bila Moj maternji jezik, a za učenike srednjih škola teme: Jezik je duša naroda i Dok živi jezik , živi i narod.
Žiri u sastavu Rasema Dedić, prof. bosanskog jezika, Suada Krako, prof. bosanskog jezika i Hakija Karić, književnik, izabrali su najbolje radove u kategoriji osnovnih i srednjih škola, i to za osnovne škole:
1. Said Memišević, VII Osnovna škola Gornji Rahić;
2. Melisa Bahor, II Osnovna škola, Brčko;
3. Lejla Čardaklija, V Osnovna škola Brčko (radovi učenika osnovnih škola),
A u kategoriji srednjih škola izabrani su radovi učenika:
1. Belma Babić, Gimnazija „Ismet Mujezinović" Tuzla;
2. Emir Ljuca, Poljoprivredno-medicinska škola Brčko i
3. Esmeralda Mrkaljević, Gimnazija „Vaso Pelagić" Brčko.
Tema za likovne radove učenika osnovnih i srednjih škole glasila je Sve se ovo Bosna zove, dok je tema za izradu lutki za učenike osnovnih škola bila Lutka iz mog zavičaja. Tema konkursa za izradu razglednica za učenike srednjih škola bila je Razglednica iz mog zavičaja.
Žiri u sastavu Fadil Tursunović, nastavnik likovne kulture, te slikar Idriz Muminović izabrali su sljedeće radove:
1. Stokić Tatjana, II osnovna škola Brčko;
2. Irma Lazarević, V osnovna škola Brčko
3. Jasmina Karić, VII osnovna škola Gornji Rahić (likovni radovi učenika osnovnih škola).
Najbolje likovne radove poslali su srednjoškolci:
1. Suada Bešlagić, Poljoprivredno-medicinska škola Brčko;
2. Enida Mulamujić, Gimnazija „Vaso Pelagić" Brčko
3. Ramiza Ibišević, Gimnazija „Ismet Mujezinović" Tuzla.
Prva tri osvojena mjesta u kategoriji izrada lutke:
1. Grupni rad VIII Osnovna škola Brka Zajednica 3;
2. Knežić Jovana, II Osnovna škola podružnica Grčica
3. Asmira Gorani i Elma Hamidović, VII Osnovna škola Gornji Rahić.
Prva tri osvojena mjesta u kategoriji izrada razglednice osvojili su:
1. Ajdin Begović, Ekonomska škola Brčko;
2. Ljuca Emir, Poljoprivredno-medicinska škola Brčko
3. Učenici IV razreda Ekonomske škole, smjer turistički tehničari

Kao završni dio programa povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika 21.februara u zgradi Islahijeta upriličena izložba jednog broja radova, te proglašenje najboljih radova i uručivanje nagrada. Ukupna vrijednost nagrada iznosila je 3.500,00 KM.
Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada prisutnima se obratio dr. Kajan Ibrahim, književnik iz Mostara, koji je iste večeri na posebno organiziranoj javnoj tribini govorio o temi „Bosanski jezik i oko njega".

U okviru manifestacije "Dani vakufa u BiH". koju organizuje Vakufska direkcija Bosne i Hercegovine već treću godinu zaredom, na inicijativu brčanskog Preporoda među gradovima partnerima u 2013. bilo je i Brčko.Tako su 6. i 8. juna u Brčkom realizovani sljedeći sadržaji:
- izložba dokumenata "Alijage Kučukalića" Dom Islahijeta-svečano otvaranje 6. juna u 19,30 sati.
- okrugli sto "Uloga vakufa u razvoju Brčkog" - sa posebnim osvrtom na vakuf Alijage Kučukalića, Islahijet, 8. juna od 14,00 do 15,30 sati.
- svečana akademija "Brčko je grad vakifa", Dom kulture Brčko, subota 8. juni u 19,00 sati.
Na okruglom stolu pod nazivom "Uloga vakufa u razvoju Brčkog sa posebnim osvrtom na Vakuf Alijage Kučukalića" bilo je govora o zapostavljenom i zaboravljenom vakifu Brčkog koji je svojom nesebičnošću zadužio Bošnjake ove regije. Veoma interesantno izlaganje je imao dr. Enes Kujundžić na temu Vakufi u BiH i otvoreni univerzitet. O životu i djelu rahmetli Alijage Kučukalića govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom, Mustafa ef. Gobeljić. Na kraju tribine prisutnima se obratio ugledni brčanski advokat Osman Mulahalilović. Advokat Mulahalilović je u svom referatu obradio nacionalizovanu i oduzetu vakufsku imovinu Kučukalića vakufa.
U nastavku cjelodnevnog programa u Brčkom održana je i svečana akademija u okviru koje je prikazan bogat kulturno-umjetnički program. U prepunoj dvorani Doma kulture u Brčkom prisutnim gostima je prikazan dio dokumentarnog filma „Bosna i Hercegovina zemlja vakufa" te upriličena multimedijalna prezentacija vakufname Alijage Kučukalića. Brčanskoj publici se predstavio i hor „Mošus" iz Brčkog sa nekoliko prigodnih ilahija. Poseban dojam na prisutne ostavili su nagrađeni literarni radovi brčanskih učenika na temu vakufa Alijage Kučukalića. Literarni radovi koji su prezentirani u okviru akademije bit će uvršteni u zbornik radova kojeg Vakufska direkcija tradicionalno izdaje po završetku manifestacije „Dani vakufa". Na kraju se gostima obratio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Muftija je nadahnutim i inspirativnim riječima govorio o vakufu kao vizionarskom otjelotvorenju ljudske iskonske potrebe da na ovom svijetu ostavi trag i jedinom načinu da čovjek ovaploti svoju prolaznost i još za života svojim djelima ostavi pomen na ovom svijetu. Obraćanjem muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića uspješno je završen dio manifestacije „Dani vakufa „ koji je ove godine realiziran u Brčkom.Program manifestacije „Dani vakufa u BiH" u Brčkom suzajednički realizirali brčanski Preporod i Medžlis Islamske zajednice Brčko.
Povodom 100 godina od rođenja velikog književnika Ćamila Sijarića brčanski Preporod je organizirao književno veče u srijedu, 3.jula 2013.g.
O književnom stvaralaštvu Ćamila Sijarića govorila je Melika Pašalić, profesorica bosanskog jezika i književnosti iz Brčkog. Odlomke iz romana i pripovjedaka Ćamila Sijarića čitali su učenici Ekonomske škole Medina Zahirović, Edina Musić i Eldin Ibrahimbašić.Prisjećanje na Ćamila Sijarića kroz lična sjećanja i anegdote o njemu na jedinstven način sa Brčacima je podijelio akademik Abdulah Sidran.U okviru programa prikazan je odlomak iz dokumentarnog filma "Čovjek i vrijeme" koji je televizija Sarajevo producirala 1989.godine. Video materijal Preporodu je za ovu svrhu ustupio Ćamilov sin Faruk Sijarić.
BZK "Preporod" u Bosni i Hercegovini organizovao je u četvrtak 31.oktobra 2013.g. u Domu Islahijeta u Brčkom Javnu tribinu i konferenciju za štampu „Budućnost obrazovanja u entitetu Republika Srpska - onemogućavanje učenja bosanskog jezika".Na ovom skupu učestvovali su:prof.dr. Senadin Lavić, prof.dr. Munib Maglajlić,mr. Sejfudin Tokić te predstavnici organizacija Preporoda iz Bratunca, Zvornika, Bijeljine i Janje, Orašja,Bosanskog Šamca, Srebrenika, Tuzle i Brčkog. Na skupu su usvojeni zaključci koji su dostavljeni na adrese releventnih međunarodnih i domaćih institucija.
Predstavljačka djelatnost
Brčanski Preporod i Medžlis Islamske zajednice Brčko organizovali su promociju romana "Slučajno čovjek" autora Enesa Karića. Promocije su upriličene u Domu kulture u Gornjem Rahiću i Domu Islahijeta u Brčkom, u petak 27.septembra 2013.g. U predstavljanju romana, pored autora, učestvovali su prof.dr. Hilmo Neimarlija i prof.dr. Džemaludin Latić. Moderator promocija bila je Emina Hajdarević, diplomirana profesorica bos.jezika i književnosti iz Brčkog.
Povodom međunarodnog mjeseca knjige, koji se tradicionalno u svijetu obilježava od 15.oktobra do 15.novembra, brčanski Preporod organizirao je književno veče sa mladim i nagrađivanim brčanskim književnicima Ernadom Osmićem, Borisom Marićem i Jasminom Ibranovićem.Književno veče je održano u petak 1.novembra 2013.g. u Domu Islahijeta .
Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine,brčanski Preporod organizovao je predstavljanje knjige pod naslovom "Knjiga pamćenja" autoraprof.dr. Mustafe Imamovića. U predstavljanju su učestvovali prof.dr. Enes Durmišević,doc.dr. Edin Mutapčić i mr. Mehmed Bećić.

Izložbe
Ova godina je započela izložbom slika Damira Nikšića "Put u središte Zemlje". Izložba je otvorena 3. Aprila u galeriji Islahijeta.
U petak, 19.aprila 2013.g. u galeriji Islahijeta sa početkom u 19.00 sati otvorena je 16.izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića "Brčko kroz vrijeme-2" (1945.-1992.) Organizatori su bili BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH i Islamska zajednica BiH-Medžlis IZ Brčko.
Izložba dokumenata Alijage Kučukalića-Galerija Islahijeta otvorena je 6. Juna 2013.Pripreme za postavku ove izložbe brčanski Preporod vodi već dvije godine. U pitanju su nastojanja da se pristupi dokumentaciji koju je Ferid Kučukalić, Alijagin potomak, poklonio brčanskoj biblioteci 1984.g. Nakon uvida i skeniranja dokumenata (ukupno 1260) napravljena je selekcija i postavka. Postavku izložbe i uvodni referat na otvaranju izložbe je pripremila Jasmina Begić, diplomirana ekonomistica iz Brčkog. Asistenciju u pripremi i postavci izložbe su pružili Atah Mahić, Edin Jašarević i Almir Denić. Izložbu je otvorio Alijagin potomak Rizo Kučukalić. Kompletna građa je digitalizirana i postavljena na web stranici Preporoda Brčko.
Povodom najvećeg muslimanskog blagdana, Ramazanskog bajrama, u utorak 6.augusta 2013.g. (29.ramazana 1434.H.g.), Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" i Medžlis Islamske zajednice Brčko, organizirali su u galeriji Islahijeta izložbu fotografija "Stare džamije u Bosni i Hercegovini" autora Ataha Mahića. Ova, po mnogo čemu zanimljiva izložba, je 17. autorski projekat Ataha Mahića. Izložbu je otvorio magistar Muhamed Mujkić.Izložba je nakon Brčkog postavljena u Arhivu Tuzlanskog kantona 13.septembra 2013.godine.
Ciklus predstavljanja Brčanki i Brčaka
Brčanski Preporod je u 2013.godini započeo realizaciju programa nazvanog Ciklus predstavljanja Brčanki i Brčaka koji su kroz obrazovanje, stručno usavršavanje i rad, u Bosni i Hercegovini i svijetu, postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi i umjetnosti.
Aktivnost je započela 3. aprila predstavljanjem konceptualnog umjetnika mr. Damira Nikšića. Ovo bogato umjetničko veče je pored izložbe slika iz Ciklusa „Put u središte zemlje" upotpunjeno razgovorom sa umjetnikom koje je moderirao Ćazim Suljević, predsjednik Preporoda.
Ovaj program je nastavljen 5.aprila je kada je u prepunom „Islahijjetu" upriličeno predstavljanje dvoje mladih doktora nauka, sestre i brata, Nadire i Mirze Ibrišimovića. Doc. dr. Nadira Ibrišimović je prezentirala temu "Biomimetrički senzori za detekciju mikroorganizama" a njen mlađi brat dr. Mirza Ibrišimović je elaborirao temu "Virusom protiv virusa - genska terapija, terapija budućnosti".
Nastavljajući započeti ciklus aktivnosti predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka u petak, 24.maja 2013.g. u domu Islahijeta predstavljene su sestre Šehanović, Jasmina i Dženana. Domaćin i moderator večeri bio je doc.dr. Saša Leskovac, Brčak koji živi i radi u Sarajevu.Program je osmišljen i realizovan kao razgovor sa mladim umjetnicama uz neizbježnu interpretaciju poznatih djela klasične muzike i zajedničkom izvedbom nekoliko sevdalinki za koje je aranžmane napisao poznati bh kompozitor Asim Horozić.
U srijedu, 2.oktobra 2013.g., u Domu Islahijeta predstavljen je mladi i afirmisani književnik iz Brčkog Bekim Sejranović. Objavio je romane Nigdje, niotkuda i Ljepši kraj, zbirke kratkih priča Fasung i Sandale, te je preveo desetak knjiga sa norveškog na bosanski/hrvatski/srpski.Za roman Nigdje, niotkuda dobio je nagradu Meša Selimović za najbolji roman izdat u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori u 2008.godini.Moderator večeri bio je Almir Denić, prof.bosanskog jezika i književnosti iz Brčkog.
Program iz ovog ciklusa za 2013. godinu zaokružen je 14. decembra predstavljanjem novinara,književnika, publiciste Uzeira Bukvića. Na ovoj književno- filmskoj večeri učestvovali su prof. dr. Enes Kujundžić i dr Nedžad Akšamić. Pored predstavljanja književnog stvaralaštva Uzeira Bukvića, upriličena je projekcija dokumentarnih filmova „Dženeta" i „Hećim avlija".

Rad sa mladima
Dramski studio Arlekino
U devetoj godini postojanja članovi dramskog studija „Arlekino" koji djeluje u okviru BZK „Preporod" Brčko distrikt BiH pripremili su, devetu po redu, pozorišnu predstavu „Teenage Show", prema tekstu Nikole Zavišića iz Beograda, u režiji Rubine Sarajlić, diplomirane glumice iz Brčkog. U predstavi igraju:Vedran Marić, Amina Alagić, Medina Zahirović, Asja Čandić, Kristian Bilić, Eldin Glinac, Ayla Korajac, Arnela Podbićanin, Vedad Podbićanin, Uroš Dimitrijević. Kostimi i šminka: Saira Čandić,Rasvjeta: Eldin Fazlović. Foto&Video: Bojan Josić,Ton: Rasim Korajac,Design: Rasim Korajac.
Predstava je premijerno izvedena u prepunoj Sali Doma kulture u Brčkom 9. maja 2013.godine. Reakcija brčanske publike nagovijestila je pozitivan i uspješan prijem ove predstave kod publike i kritike u BiH i regionu. Velika potvrda je uslijedila vrlo brzo nakon premijere. U okviru 56. Međunarodnog festivala „Majske igre" u Bečeju odlukom žirija predstava i akteri su nagrađeni nagradama i to:
Srebrni paž u konkurenciji predstava za mlade
Nagrada za najbolju režiju Rubini Sarajlić
Nagrada za najbolju sporednu ulogu Vedranu Mariću
Uspješnu godinu Arlekinovci su zaključili izvedbom ove predstave u okviru programa obilježavanja dana Evrope u Brčkom 11. maja., a trenutno je u toku rad na novoj predstavi i to Antoinea de Sainta-Exuperyja „Mali princ". Premijera je planirana u proljeće 2014.godine.
Ansambl pjesama i igara
Ovaj ansambl je nastavio uspješan rad tokom 2013.godine. Zabilježeno je nekoliko nastupa i jedan cjelovečernji koncert. Tako je ansambl nastupio povodom Dana Armije BiH u Domu kulture 16. maja, zatim na prvu godišnjicu obdaništa „Evlad" 15. maja te na svečanoj Akademiji povodom 20 godina osnivanja Udruženja žena Bošnjakinja upriličenoj 6. novembra u Domu kulture u Brčkom.
U srijedu, 29. maja realizovan je program u trajanju od skoro dva sahata, nazvan "Veče igre, pjesme, poezije, mladosti...". Zamišljen kao prilika za predstavljanje Preporodovog Ansambla pjesama i igara, mladih i talentovanih interpretatora sevdalinke, čitanje poezije i zanimljiv umjetnički perfomans. Poeziju i prozu Safvet Beg Bašagića, Meše Selimovića i drugih autora nadahnuto su govorili učenici Medina Zahirović i Adnan Didić, a u ulozi voditelja odlično se snašla mlada učenica Edina Musić. Najmlađi Preporodov ansambl se predstavio koracima igara i pjesama iz Bosne i Hercegovine, koreografijom "Svatovski običaji" i po prvi puta u Brčkom izvedenom koreografijom "Stare pjesme i igre iz okoline Sarajeva". Nastup najmlađih članova Ansambla, među kojima je najmlađem pet, a najstarijem članu trinaest godina, izazvao je oduševljenje prisutnih. To je još jedna potvrda da su u ovom segmentu bošnjačke kulture Jusuf Saletović (koreograf) i Alosman Ahmetović (korepetitor) neprikosnoven dvojac stručnjaka.
Dio programa činio je i umjetnički perfomans "Djetinjstvo u ratu" urađen prema istoimenoj knjizi Jasminka Halilovića. Perfomans su izveli članovi dramskog studija "Arlekino" BZK "Preporod" pod vodstvom profesorica bosanskog jezika književnosti i magistrice Amele Selimović i Džane Krasnić -Matanović, koja je pored studija književnosti diplomirala i glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Tuzli.
Amina Ademović i Alma Muratović su pročitale prvonagrađenu i drugonagrađenu pjesmu sa konkursa likovnih i literarnih radova organizovanog povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.U muzičkom djelu programa nastupili su Fatmir Sulejmani, Mejdi Sulejmani, Enida Mulamujić uz pratnju magistra Elvisa Sivčevića na gitari, Emina Hajdarević, Ernad Osmić, Lejla Imamović i Enida Ćejvanović.
Škola starnih jezika
Krajem godine provedena je opsežna anketa među učenicima osnovnih škola u Brčkom, uzrasta od pet do deset godina, sa ciljem prikupljanja informacija o interesovanju za učenje starnih jezika (engleski i njemački). Formirane su prve grupe i za sada je u program učenja engleskog jezika po Cambdrige progarmu uključeno 40 polaznika. Nastava se realizira u mektebskoj učionici džemata u Gornjem Rahiću i Domu Islahijeta u Brčkom. U pripremi je program kursa za sve uzraste i nivoe koji će biti ponuđen početkom septembra 2014.godine. Planovi su da ovaj program preraste u malu školu stranih jezika, informatike i prirodnih nauka.
U Domu Islahijeta i ove godine realizovani su brojni kulturni i drugi sadržaji i aktivnosti udruženja građana, institucija i pojedinaca, a pružena je maksimalna podrška realizaciji programa odjeljenja dislocirane nastave Univerziteta Sarajevo te programu aktivnosti udruženja „Viva žene" iz Tuzle za rad sa grupama u Brčko distriktu BiH.

Predsjednik

Ćazim Suljević