BZK Preporod – općinsko društvo Brčko

2014. godina

Za brčanski Preporod protekla godina je bila vrlo uspješan period, kako po obimu tako i kvalitetu aktivnosti. Formiranje novih sekcija, omasovljenje i unapređenje rada u postojećim, te uspješni vlastiti programi predstavljeni u Brčkom i gradovima izvan Bosne i Hercegovine. Uspostavljena i unaprijeđena komunikacija sa bošnjačkom dijasporom, planirani posebni programi za ljetni period kojima će se predstaviti uspješni pojedinci i organizacije Brčaka iz cijelog svijeta, a za najmlađe pokrenuti ljetna škola bosanskog jezika i kulture.

Protekla godina ostat će zapamćena i po velikim polavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu i Brčko. Zgrada Islahijeta u kojoj je smješten Preporod, bila je poplavljena, što je prouzrokovalo velike štete u prizemlju objekta koje za potrebe dislociranih odjeljenja koristi Prirodno-matematički fakultet i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta Sarajevo. I pored svega navedenog, a posebno činjenice, da se Islahijet nalazi na listi nacionalnih kulturnih spomenika Bosne i Hercegovine, izostala je pomoć za saniranje štete nadležnih lokalnih vlasti, državnih i entitetskih fondova.

Predstavljačka djelatnost:
-Na samom početku godine, 9. januara u Domu Islahijeta predstavljena je knjiga „Rušenjem ustavnog poretka BiH 1992. godine stvorena je paradržava RS" autora mr. Muhameda S. Mujkića. U predstavljanju je, pored autora, učestvovala i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta Srbije.
-Knjiga „Stogodišnji put slobode", autora Azema Vlasija i Ekrema Avdića, predstavljena je brčanskoj javnosti 4. aprila u Domu Islahijeta. U programu su, pored autora, učestvovali Dragoljub Stojanović, advokat iz Beograda, i mr. Muhamed S. Mujkić.
-26. septembra je upriličen razgovor povodom objavljivanja knjige Muhameda S. Mujkića „Karganović ruši Dodika", u kojem je, pored autora, učestvovao dr. Esad Bajtal.
-Knjiga „Zbijeg" autora Hasana Nuhanovića predstavljena je u Brčkom u Domu Islahijeta i Omladinskom centru u Gornjem Rahiću, 12. decembra. U predstavljanju su, pored autora, učestvovali Ćazim Suljević i Džana Krasnić-Matanović.

Izložbe
-U saradnji sa Arhivom Federacije Bosne i Hercegovine u galeriji Islahijeta upriličena je izložba fotografije „Mostar – 20 godina poslije". Otvaranju izložbe prisustvovao je direktor Arhiva g. Ademir Jerković.
-U saradnji sa Pododjelom za sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH u okviru manifestacije „U susret proljeću" u galeriji Islahijeta, 6. maja je upriličena izložba slika Brčanke Zlate Štetić. Izložbu je postavila i otvorila kustosica gradske Galerije Marina Trogrlić, akademska slikarica.
-Povodom Ramazanskog bajrama u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice, 25. jula upriličena izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića pod nazivom „Brčko u vremenskoj riznici".
Ciklus predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka
-Umjetničko veče sa Vesnom Hadžić realizovano u Domu Islahijeta 8. februara. Domaćin i moderator večeri bio je ugledni brčanski novinar u penziji Sead Burić, a muzičku pratnju na gitari pružio je mr. Elvis Sivčević.
-Izložbom fotografija „Posuđeno vrijeme" predstavljen je Faruk Ibrahimović, ugledni i afirmirani fotograf rodom iz Brčkog. Domaćin i moderator večeri bio je Idriz Muminović, profesor.

Obilježavanje značajnih datuma i godišnjica
-Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH brčanski Preporod je organizovao Svečanu akademiju u Domu kulture u Brčkom. O značaju Dana nezavisnosti BiH govorio je akademik Abdulah Sidran, a u umjetničkom dijelu programa su učestvovali pijanistica Dženana Šehanović i Medina Zahirović.
-U subotu, 12. aprila 2014.g., u Domu kulture Brčko, održan je "Godišnji koncert Preporoda". Program je bio prilika za predstavljanje aktivnosti Preporodovih sekcija u prethodnom periodu uz učešće članova i prijatelja Preporoda. U programu su učestvovali Ansambl pjesama i igara, brojni interpretatori sevdalinki, recitatori, umjetnici.
-Povodom 90 godina od zločina u Šahovićima, brčanski Preporod je u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice i Vijećem Kongresa bošnjačkih intelektualaca organizovao Akademiju u Domu Islahijeta 9. novembra. O ovom događaju i njegovim posljedicama govorili su prof. dr. Izet Šabotić i Mirza Fazlović, profesor historije, a poemu o Šahovićima, autora Džemaludina Latića, govorio je glumac Izudin Bajrović.
-Povodom 240 godina od prvog javnog bilježenja balade „Hasanaginica" organizovano je umjetničko veče u Domu Islahijeta 17. decembra. Za ovu prigodu pripremljen je i premijerno prikazan kratki dokumentarni film o Hasanaginici, autora Ernada Osmića. O značaju Hasanaginice govorio je prof.dr. Munib Maglajlić, a program je upotpunjen nastupom Mješovitog hora brčanskog Preporoda.
-Povodom 22. godišnjice formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, u saradnji sa boračkim udruženjima, raspisan je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola na teme: „Kad otac priča o tome" (za učenike osnovnih škola) i „Put spasa" (za učenike srednjih škola). Na raspisani konkurs prispjelo je 50 radova učenika, koje je pregledao i ocijenio tročlani žiri profesora bosanskog jezika i književnosti: Edin Jašarević, Ernad Osmić i Dženana Kurtalić.
Odlukom žirija proglašeni su najuspjeliji radovi i to:
U kategoriji osnovnih škola:
1. mjesto Melisa Bahor – Druga osnovna škola
2. mjesto Said Memišević – Sedma osnovna škola
3. mjesto Lamija Zahirović – Prva osnovna škola
U kategoriji srednjih škola:
1. mjesto Emir Ljuca – Poljoprivredna i medicinska škola
2. mjesto Zlatka Plakalo – Poljoprivredna i medicinska škola
3. mjesto Hamza Halilović – Gimnazija „Vaso Pelagić"
Kao završni dio programa 3. juna u brčanskom Domu kulture, organizovana je Svečana akademija na kojoj su pročitani najuspješniji radovi i uručene vrijedne nagrade.
-5. oktobra je povodom Kurban-bajrama organizirano Bajramsko veče. Domaćin večeri bila je Vesna Hadžić, a pored nje u programu su učestvovali poznati interpretatori sevdalinki Ferid Advić, Bahrija Hadžialić, Fatmir Sulejmani, te mladi Brčak Alen Hadžić. Veče su posebnim nastupom upotpunili folklorni Ansambl pjesama i igara Preporoda, Mješoviti hor Preporoda, hor „Mošus", Elvis Sivčević i Medina Zahirović.
-21. novembra je realizovan cjelovečernji program povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. U okviru programa postavljena je izložba „Prvi svjetski rat u dokumentima i fotografijama Arhiva Tuzlanskog kantona" i upriličena javna tribina na temu „Historija kao nauka o sadašnjosti". O navedenoj temi govorili su Latinka Perović, historičarka iz Beograda, i prof. dr. Asim Mujkić iz Sarajeva.

Ostale aktivnosti:
-18. oktobra u Domu Islahijeta upriličeno je veče islamske duhovnosti „Hafizi Kur'ana u Brčkom". U prvom dijelu programa profesorica islamske teologije Almira Alić govorila je o značaju hifza u islamskoj tradiciji, te podsjetila na bogatu duhovnu prošlost Brčkog historijskim pregledom hafiza u Brčkom posljednjih 150 godina. Drugi dio programa je realizovan kroz razgovor sa mladim hafizima u Brčkom – Ismailom Čehićem, Omerom Šabanovićem i Samirom Hodžićem.
-29. marta u Domu Islahijeta je upriličena projekcija dokumentarnog filma „Od Tokija do Morave" autora Bekima Sejranovića i Moku Teraoka iz Japana. Ovaj dokumentarni film rezultat je saradnje afirmisanog književnika Bekima Sejranovića, rođenog u Brčkom, i japanskog reditelja Moku Teraoka, inspirisan putovanjem od Tokija, preko Norveške do Balkana.
-Posebno značajna aktivnost brčanskog Preporoda u protekloj godini je „Brčansko kulturno veče", održana 16. augusta u posebno uređenom ambijentu ispred Islahijetovog doma. U okviru programa upriličena je promocija knjige „Kad su ugasli svici – knjiga o Brčkom" autora Uzeira Bukvića, izložba portreta akademskog slikara Enesa Levića, modna revija kreatorice iz Pariza Fadile Pamukčić, uz nastup violinistice Jasmine Šehanović. O knjizi Uzeira Bukvića govorio je i prof.dr. Enes Kujundžić. Ovaj prvorazredni kulturni događaj izazvao je veliko interesovanje brčanske javnosti i okupio veliki broj Brčanki i Brčaka koji žive u Brčkom, Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

Rad sa mladima

Dramski studio „Arlekino"
-Ovaj prepoznatljivi i u Brčkom jedinstveni projekat, u ovoj godini bilježi mali jubilej, a to je desetogodišnjica neprekinutog djelovanja i aktivnosti. Članovi dramskog studija su se predstavili brčanskoj javnosti predstavom „Mali princ" (Antoine de Saint Exupery) u Domu kulture u Brčkom 2. juna. Režiju za ovu predstavu potpisuje Džana Krasnić-Matanović, diplomirana glumica, a glumačke uloge su ostvarili: Vedad Podbićanin, Medina Zahirović, Bojan Josić, Asja Čandić, Eldin Glinac, Ayla Korajac, Kristian Bilić, Amrudina Ljuca, Eldin Fazlović, Maida Kešinović, Rusmir Kamenjašević, Helena Bajić; muzika/ton Rasim Korajac; svjetlo Mevludin Ikanović i Ajdin Begović; scenografija Džana Krasnić-Matanović, kostimografja/make-up Saira Čandić; koreografija Rusmir Kamenjašević; šaptači Elma Alispahić i Amila Dervišević. Premijerno izvođenje je bilo humanitarnog karaktera – u svrhu pomoći ugroženim od poplava.
Na 12. festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine (Konjic), održanog u mjesecu aprilu za izvedbu predstave „Mali princ" članovi Arlekina osvojili nagradu za najbolju scenografiju i za najbolju mušku ulogu Vedadu Podbićanin (mali princ).
U septembru mjesecu organizovana je nova audicija i primljeno novih 15 članova. Sa članovima Arlekina ove godine radi Armin Omerović, diplomirani glumac iz Orašja.

Ansambl pjesama i igara
-Rad sa članovima Preporodovog folklornog ansambla uspješno je nastavljen i ove godine. Ansambl bilježi nekoliko uspješnih nastupa u Brčkom i to na „Godišnjem koncertu Preporoda" i programu „Bajramsko veče". Izvanrednim nastupima Ansambl je predstavio brčanski Preporod u Subotici i Zagrebu, na poziv Udruženja Bošnjaka Vojvodine i Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske. U toku je priprema novih koreografija i nastupa. Ansambl trenutno okuplja 50 članova, podijeljeni u dvije grupe.

Kursevi stranih jezika
-Ovaj projekat je nastavljen, unaprijeđen i omasovljen u protekloj godini. Sam projekat koji provodi BZK „Preporod" Brčko, prostorno obuhvata grad Brčko, ali i ruralna područja Brčko distrikta BiH (Gornji Rahić, Maoča i Brka) gdje se u savremeno opremljenim mektebskim prostorijama odvija nastava stranih jezika. Nastavu engleskog jezika metodološki planiraju i izvode profesor Aladin Đonlić i profesorica Mirela Hanušić, a nastavu njemačkog jezika realizira profesorica Jasmina Kurtalić. Koordinator projekta je Maida Pobrić. Nastava se odvija po programima Cambridga i Goethe instituta, realizuju se 72 školska časa, a svaki od polaznika pohađa kurs u okviru manje grupe sa kojom ima zajednički nivo poznavanja jezika. Da se kvalitet u radu isplati, najbolje se vidjelo u septembru 2014. godine kada se, nakon sprovedenog anketiranja, za kurs engleskog i njemačkog jezika prijavilo 188 polaznika koji su u oktobru iste godine i započeli pohađanje kursa. Od prijavljenog broja polaznika formirano je 16 grupa i to:
Engleski jezik:
-5 grupa za djecu uzrasta 7-11 godina (pre A1 nivo)
-3 grupe za djecu uzrasta 12-14 godina (A1 nivo)
-1 grupa polaznika starosti 18+ (A1 nivo)
Njemački jezik :
7 grupa;
djeca uzrasta 7-11 rade po programu Planet, a stariji po programu Schritte 1, 2, 3 i 4

Mješoviti hor
Ova sekcija je nova aktivnost brčanskog Preporoda. Mješoviti hor je počeo sa radom u junu protekle godine i okuplja oko 30 članova. Umjetnički voditelj je Fikret Piskavica, profesor muzičke kulture. Za samo nekoliko mjeseci postojanja bilježi nekoliko nastupa u Brčkom, te gostovanjima u Zagrebu i Tuzli. Mješoviti hor njeguje narodnu bosansku pjesmu – sevdalinku, tradicionalnu muziku zemalja u okruženju, evropsku i svjetsku muziku, pop i jazz muziku u horskim aranžmanima, klasičnu, kao i duhovnu muziku.
Predstavljanje Preporoda u Srbiji i Hrvatskoj
-Na poziv Udruženja Bošnjaka Vojvodine brčanski Preporod je 21. juna u dvorani KUD-a Mladost izveo program „Večer bošnjačke kulture u Subotici". Program je sastavljen od dvije koreografije Ansambla pjesama i igara, i odabranih sevdalinki koje je interpretirala Mensura Mrehić uz muzičku pratnju mr. Elvisa Sivčevića i prigodnih tekstova poznatih bošnjačkih književnika, koje su govorili glumac Armin Omerović i Medina Zahirović. Realizaciju programa upotpunili su svojim prisustvom i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji na čelu sa Esadom Džudževićem, presjednikom.
-U okviru tradicionalane manifestacije „Nitko da ne dođe do prijatelj drag" koju organizira Bošnačko nacionalno vijeće Hrvatske povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, brčanski Preporod se predstavio jednosatnim programom koji je priređen u Zagrebačkom kazalištu lutaka. U programu su učestvovali članovi Preporodovog ansambla pjesama i igara, mješovitog hora, solista Fatmir Sulejmani, mr. Elvis Sivčević, profesor Fikret Piskavica, glumica Džana Krasnić-Matanović i Medina Zahirović.
-Dom Islahijeta je i prethodne godine bio mjesto okupljanja i aktivnosti brojnih udruženja i grupa. Tako je 9. februara održana audicija za Show Prvi glas sevdaha – potraga za najboljim intepretatorima sevdalinke.
-Centar za terapiju i rehabilitaciju „Vive žene" iz Tuzle i ove godine je u Domu Islahijeta nastavio sa programom rehabilitacije žrtava rata i torture, radom sa dvije grupe.
-U protekloj godini je nastavljeno sa pružanjem podrške projektu Univerziteta Sarajevo koji u prizemlju Doma Islahijeta realizira program dislociranih odjeljenja na Prirodno-matematičkom i Poljoprivredno-prehrambenom Fakultetu.