BZK "Preporod" - Općinsko društvo Brčko 

2016. godina

           U 2016. godini brčanski Preporod je potvrdio kontinuitet uspješne realizacije prepoznatljivih kulturnih i umjetničkih sadržaja. Unaprijeđeni su i omasovljeni obrazovno-edukativni programi i uspostavljena saradnja sa institucijama kulture u Bosni i Hercegovini i svijetu. Posebno se izdvajaju: 
-    programi realizovani u saradnji sa Austrijskom ambasadom, u godini koja je proglašena Godinom kulture Bosna i Hercegovina - Austrija; 
-    gostovanje profesora sa Harvard Univerziteta i dogovoreni nastavak saradnje; 
-    Naučni skup o književnosti i identitetu; 
-    Svečana akademija obilježavanja dvadeset pete godišnjice od obnove djelovanja Preporoda u Brčkom;
-    opraštanje od dr. Nežada Bećirevića, prvog predsjednika obnovljenog Preporoda i jednog od prvih doktora nauka u Brčkom; 
-    predstavljanje brčanskog Preporoda cjelovečernjim koncertom u Ženevi u okviru programa obilježavanja  Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

Predstavljačka djelatnost
*U Domu Islahijeta, 23. januara 2016. godine, predstavljena je edicija „Historija Bosne i Hercegovine 1788-1878“ autora dr. Galiba Šljive. Pored autora ediciju su predstavili prof. dr. emeritus Azem Kožar te odgovorni urednik i predstavnik izdavača mr. Bajruzin Bajro Planjac.
*U Domu Islahijeta, 14. maja 2016. godine, održana je Javna rasprava „Estetiziranje politike i politiziranje estetike“ uz knjigu Rusmira Mahmutćehajića „Andrićevstvo – Protiv etike sjećanja“. U Javnoj raspravi su učestvovali akademik Rusmir Mahmutćehajić, prof. dr. Vahidin Preljević, sociolog Enes Pašalić i mr. Ernad Osmić.
*U Domu Islahijeta, 28. maja 2016. godine, predstavljena je knjiga „Pečat izgubljenih radosti“ (Dnevnici sjećanja djece i mladih Sarajeva). O knjizi i aktivnostima izdavača NVO „Dječiji pokret za mir, ljubav, prijateljstvo -  Djeca Sarajeva“ govorile su Renata Mostarac i Ivana Ina Mostarac.
*U Domu Islahijeta, 23. jula 2016. godine, predstavljena je knjiga „Ada - nekad i sad“ autorice Ade Osmić Gheza. Pored autorice o knjizi su govorile Ismeta Mujačić i Mirjana Đapo, pjesnikinja i profesorice srpskog jezika i književnosti.
*Ispred zgrade Islahijeta, 9. augusta 2016. godine, upriličen je program „Brčansko kulturno veče". Program su činili: promocija knjige „Cosmopolit@n", autorice Enise Bukvić, izložba karikatura Husejina Huleta Hanušića te muzički program koji su izvele Dženana Šehanović (klavir) i Jasmina Šehanović (violina). U programu su takođe učestvovali dr. Enes Kujundžić kao predstavljač knjige i Enes Lević, akademski slikar. 
*U Domu Islahijeta, 26. oktobra 2016. godine, u okviru programa Međunarodnog dječijeg festivala „Vezeni most 2016“, povodom dodjele nagrade “Mali princ” koju je ove godine za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni  i Hercegovini dobio Zejćir Hasić, upriličeno je umjetničko veče. O dobitniku i njegovoj najnovijoj knjizi „Kada pete okrilate“, govorili su: profesorica Amira Džibrić, profesorica i pjesnikinja Mirjana Đapo i pjesnik Suvad Alagić. U prigodnom programu nastupili su članovi najmlađe skupine dramskog studija "Arlekino": Esma Čačković, Ajla Ramić, Nora Pirić, Saliha Čačković, Anela Ražanica, Emma Hajdić i Lamija Čačković; te učenici Četvrte osnovne škole: Arman Rejzović, Ervin Jašarević, Sarah Grabus, Svetlana Zhou-Mitrović,  Amila Zahirović i Denis Muharemović.

Izložbe
*U Domu Islahijeta, 07. maja 2016. godine, foto-dokumentarnom izložbom „Pruga naše mladosti“ Ataha Mahića iz Brčkog, obilježena je sedamdeseta godišnjica izgradnje pruge Brčko-Banovići. Bila je to 22. samostalna izložba fotografije Ataha Mahića i predstavlja primjer uspješne saradnje sa brčanskim Preporodom.
*U Domu Islahijeta, 5. juna 2016. godine, otvorena je izložba fotografija „Srebrenica danas" i održan koncert „Duo Aliada" iz Beča, a sve u saradnji sa Ambasadom Republike Austrije u Bosni i Hercegovini. Izložbu je otvorio zamjenik ambasadora gosp.Wolfgang Thill. Dvije hiljade šesnaesta godina je od strane Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove proglašena Godinom kulture Bosna i Hercegovina – Austrija. Austrijska ambasada u BiH je u skladu s tim za cijelu godinu pripremila kulturni program koji sadrži razne manifestacije (izložbe, koncerte, naučne skupove, dane filma i sl.) sa namjerom da se isti realizuju u što više gradova u Bosni i Hercegovini. Izložba „Srebrenica danas" je projekat koji je inicirala ERSTE fondacija povodom obilježavanja dvadesete komemoracije genocida u Srebrenici i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ova aktivnost je podržana od strane Doraja Eberle u saradnji sa Fondacijom „Bauern helfen Bauern" – Bratunac. Izložba je u 2015. godini, nakon Srebrenice postavljena u Zemaljskom muzeju u Sarajevu i u Beogradu. Ova izložba je koncipirana kao putujuća izložba. Autor Dejan Petrović je, u saradnji sa urednicom Christiane Erharter, u obliku osam postera dao prikaz grada i osoba koje u njemu žive. Svaki poster sadrži foto priču, portrete stanovnika Srebrenice, njihove aktivnosti,  pozitivna dešavanja i nadu za budućnost te prateće tekstove nevezane za fotografije. Tekstovi govore o ličnom viđenju Srebrenice danas, njenom razvitku u proteklih dvadeset godina, gdje je sada, kakva je i kakva joj može biti budućnost, a potpisali su ih: pisac, kulturni kritičar i prevodilac Boris Buden, političar Erhard Busek, književnica i publicistkinja Slavenka Drakulić, predsjednica Savjetodavnog odbora ERSTE fondacije Doraja Eberle, reditelj Haris Pašović, historičarka umjetnosti, kustosica i književnica Bojana Pejić, nekadašnji Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič i režiserka Jasmila Žbanić. Nakon otvaranja izložbe prisutni su mogli uživati u koncertu „Duo Aliada“ iz Beča - Michal Knot (saksofon) i Bogdan Laketić (harmonika). „Duo Aliada“ je uvršten u program podrške mladim muzičarima/muzičarkama Ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove pod nazivom„The New Austrian Sound of Music" (NASOM).

*U organizaciji BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH i Medžlisa Islamske zajednice Brčko, 14. septembra 2016. godine povodom velikog muslimanskog blagdana Kurban-bajrama, otvorena je dvadeset treća izložba dokumentarne fotografije Ataha Mahića, pod nazivom "Brčanske mahale i sokaci". Izložbu je otvorio ugledni Brčak, univerzitetski profesor u mirovini, Šefik Mulabegović. Svoje impresije sa prisutnima podijelili su Kašmir Ribić i Ida Fazlić, studentica Restauracije i konzervacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Izložba "Brčanske mahale i sokaci" sadrži 164 razglednice i 6 fotografija. Prema tvrdnji Ataha Mahića u Brčkom je u periodu od 1895. do 1943. štampano oko 250 razglednica (ne uključujući reprinte).

 Programi obilježavanja značajnih datuma
*Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Brčko već četvrtu godinu organizira program obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika. Okosnicu programa i ove godine činio je Literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola. Ponukani dešavanjima iz posljednjih godina vezanim za opstrukciju slobodnog izučavanja bosanskog jezika i upotrebe njegovog zvaničnog naziva u manjem BH entitetu, "Preporod" Brčko je, pored redovnih aktivnosti, želio na poseban način pažnju posvetiti i ovom pitanju. S tim u vezi ovogodišnje aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika obilježila je posjeta Brčkom učenika i nastavnika iz Konjević Polja i Vrbanjaca. 
Tako su u petak, 19. februara 2016. godine, u Brčko doputovala 72 učenika sa svojim nastavnicima i nekolicinom roditelja. Učenike su ugostili njihovi vršnjaci, domaćini iz Brčkog, kod kojih su bili smješteni i proveli tri dana u druženju i razmjeni iskustava. Pored obostranog uživanja u druženju i upoznavanju, učenici su naročito uživali u šetnji gradom i obilasku brčanskih znamenitosti. 
U subotu, 20. februara 2016. godine u saradnji sa Institutom za jezik Sarajevo u Domu Islahijeta organizovana je javna rasprava na temu „Bosanski jezik u pedagoškoj praksi“. Gosti učesnici rasprave su bili: dr. sc. Alen Kalajdžija (direktor Instituta za jezik iz Sarajeva) te njegovi saradnici Haris Ćatović, mr. sc. Zenaida Karavdić i mr. sc. Jasmin Hodžić. U raspravi su također učestvovali i bosanskohercegovački pjesnik Hadžem Hajdarević, predsjednik Matičnog odbora Preporoda u Sarajevu prof. dr. Sanjin Kodrić te direktor Orijentalnog instituta u Sarajevu prof. dr. Adnan Kadrić. Okosnica javne rasprave bila je problem osporavanja učenja bosanskog jezika u pojedinim školama u RS-u, kao što su škole u Vrbanjcima i Konjević Polju. 
Literarni konkurs povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika bio je otvoren za učenike iz cijele Bosne i Hercegovine. 
Učenici osnovnih škola su pisali na teme: 
1.    Jezik je most što povezuje ljude 
2.    Ja sam vjerni rob ljepote (Musa Ćazim Ćatić). 
Teme za učenike srednjih škola su: 
1.    Moj jezik je moje pravo 
2.    Ja sam vjerni rob ljepote (Musa Ćazim Ćatić). 
Na Konkurs je pristiglo oko 130 radova iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Komisija koju su činili profesori bosanskog jezika i književnosti: Ernad Osmić, Edita Likić i Amra Delagić je odabrala po tri najbolja rada u obje kategorije. 
U kategoriji učenika osnovnih škola: 
1. nagrada: Ajla Kalesić (Brčko),
2. nagrada: Eldar Tokić (Lukavac),
3. nagrada: Elma Hasić (Brčko). 
U kategoriji učenika srednjih škola: 
1. nagrada: Zlatka Plakalo (Brčko),
2. nagrada: Jumna Alić (Konjic),
3. nagrada: Ajna Zubaj (Travnik) . 
Novčane iznose od 300 KM, 200 KM i 100 KM za prve tri nagrade u obje kategorije obezbijedili su MIZ Brčko, BZK „Preporod" Brčko te ugledni brčanski privrednici. Matični odbor BZK „Preporod" u Sarajevu pobjednike je nagradio prigodnim knjigama.

 U subotu, 20. februara 2016. godine, u brčanskom Domu kulture upriličena je svečana akademija povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika kojom BZK „Preporod" već četvrtu godinu obilježava ovaj značajni datum. Ove godine je program Akademije posvećen nekolicini značajnih godišnjica koje su obilježile prošlu i ovu godinu: stotinu godina od rođenja Muse Ćazima Ćatića i Zije Dizdarevića, stotinu deset godina od rođenja Alije Nametka te četrdeset godina od smrti Envera Čolakovića. Na Akademiji su članovi Preporodovih umjetničkih sekcija izveli recitale i dramske komade iz njihovih književnih djela. U ime Matičnog odbora BZK „Preporod" iz Sarajeva prisutnima se obratio književnik Hadžem Hajdarević. U svečanom dijelu Akademije su uručene i nagrade prvoplasiranima na literarnom konkursu. Gosti u publici, pored brojnih Brčaka, bili su učenici iz Vrbanjaca i Konjević Polja čiji su se predstavnici obratili prisustnima i izrazili veliko zadovoljstvo zbog poziva u Brčko kao i zahvalnost svim domaćinima. 

*U Domu kulture, 17. maja 2016. godine, Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH Brčko distrikt BiH i BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH, organizovali su Svečanu akademiju povodom obilježavanja 24. godišnjice formiranja 108/215. viteške motorizovane brigade Armije RBiH. Tom prilikom je upriličen prigodan svečani program i dodijeljene nagrade povodom literarnog konkursa. U literarnom konkursu mogli su učestvovati učenici iz cijele Bosne i Hercegovine. Teme radova za osnovne i srednje škole bile su: 
1. Ponosan sam na... 
2. Borci u bijelim mantilima 
Žiri koji su činili magistrica bosanskoga jezika i književnosti Emina Osmić - Hajdarević i član koordinacije, pisac i ljubitelj književnosti Salih Adžikić nagradili su sljedeće radove:
-    u kategoriji osnovne škole:
1.    nagrada: Elma Hamidović, 7. razred, Sedma osnovna škola Gornji Rahić
2.    nagrada: Lejla Sukanović, 8. razred, Osnovna škola Humci
3.    nagrada: Malik Ibrić, 6. razred, Četvrta osnovna škola Brčko
-    u kategoriji srednje škole:
1.    nagrada: Zejna Šarić, Behram-begova medresa Tuzla, 
2.    nagrada: Kasandra Kovali, Mješovita srednja škola Tuzla, 
3.    nagrada: Aldin Kovačević, Međunarodna srednja škola Tuzla.

*Članice i članovi Bošnjačke zajednice kulture Preporod Brčko distrikt BiH boravili su u Ženevi na poziv Kulturnog udruženja Bošnjaka - Džemat Ženeva. Povod je bio obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Za tu prigodu članice i članovi brčanskog Preporoda pripremili su i izveli program Svečane akademije. Odlična organizacija i realizacija programa, topao prijem i gostoprimstvo zaslužuju sve pohvale domaćinima na čelu sa Ibrahimom ef. Husanović te članovima zajednice Bošnjaka porijeklom iz Srebrenice, Prijedora, Kozarca, Konjica i drugih mjesta. Program Svečane akademije izveli su članovi Ansambla pjesama i igara, Mješovitog hora te umjetnici Vesna Hadžic, Elvis Sivčević i Medina Zahirović.

*U nedjelju, 18. decembra 2016. g., u Domu kulture u Brčkom, održana je Svečana akademija i koncert povodom dvadeset pet godina od obnove Preporoda u Brčkom. Svečanoj akademiji prisustvovao je i predsjednik Preporoda Bosne i Hercegovine prof. dr. Senadin Lavić. O aktivnostima Preporoda u periodu od obnavljanja govorili su Ćazim Suljević i Enes Pašalić. Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Mustafa ef. Gobeljić. U umjetničkom dijelu programa učestvovali su: Mješoviti hor BZK "Preporod", Ansambl pjesama i igara, Dramski studio "Arlekino", Škola stranih jezika, Medina Zahirović i Ermin Avdić, glumci.

Ciklus predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka
*U subotu, 12. marta 2016. godine,  u Domu Islahijeta u Brčkom, predstavljen je dr. Vahidin Preljević, vanredni profesor i voditelj katedre za njemačku književnost i kulturologiju na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U programu su, osim dr. Preljevića, učestvovali i doc.dr. Almir Bašović, docent za oblast dramaturgija i historije drame na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, mr. Naser Šečerović, viši asistent na Odsjeku za germanistiku na istom fakultetu, mr. Nazif Hasanbegović i Edin Jašarević, profesor bosanskog jezika i književnosti. Najveći dio programa posvećen je predstavljanju knjige „Sarajevski dugi pucnji 1914" događaj-narativ-pamćenje, koja je je nastala kao rezultat konferencije The Long Shots of Sarajevo, održane 2014. godine u Sarajevu. Knjigu su priredili Vahidin Preljević i Clemens Ruthner i sadrži više od 40 radova znanstvenika različitih disciplina iz dvadesetatak zemalja. 
* Dvadeset prvog maja 2016. godine predstavljen je prof. dr. Muharem Karamujić. U programu su učestvovali: prof. dr. Mehmed Dedić i prof. dr. Teoman Duman, rektor Internacionalnog Burč univerziteta u Sarajevu. Dr. Muharem Harry Karamujić je rođen 14.12.1967. godine u Brčkom, gdje je završio osnovnu školu, srednju Ekonomsku školu i prvu godinu Ekonomskog fakulteta. Školovanje je nastavio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Monash univerzitetu i La Trobe univerzitetu u Melburnu (Australija). Dr. Karamujić je ugledan, intuitivan i poduzetan profesionalac, sa iskustvom u bankarstvu, upravljanju rizika, financijsko-ekonomskoj analizi i modeliranju, ekonomskoj politici i razvojnim strategijama, projektnom menadžmentu, analitičkom marketingu, financijskom nadzoru i upravi. Odnedavno, dr. Karamujić drži katedru na Univerzitetu u Melburnu, kao i na Univerzitetu u Sarajevu. Prije toga je više od 15 godina radio u okviru svoje profesije.

Koncerti
*U okviru manifestacije “Proljeće u gradu”, 20. maja 2016.godine,  održan je Koncert klasične muzike.  Učestvovali su: mr. Dženana Šehanović (klavir),  Jasmina Šehanović (violina), mr. Elvis Sivčević (gitara), učenici Osnovne muzičke škole Brčko:
- u klasi profesorice Sanje Zoletić (harmonika): Dragan Pantić, Milica Garić;  
- u klasi profesora Dragana Đokića (harmonika): Ismar Đakić, Danijel Lukić:
- u klasi profesora Jasmina Hasića (klavir): David Klopić.

*Cjelovečernji koncert na gradskom igralištu Drinovac u Bosanskoj Krupi, 22. jula 2016. godine, izveli su članovi brčanskog Preporoda - Ansambl pjesama i igara, glumci Medina Zahirović i Ermin Avdić; umjetnica Vesna Hadžić i narodni orkestar Abaska Bijedića.

Programi međunarodne saradnje
*U subotu, 23. januara 2016.godine u Domu Islahijeta u Brčkom, predstavljen je Turski kulturni centar "Yunus Emre" iz Sarajeva. Delegaciju Instituta činili su: zamjenik direktora Mustafa Yıldız, koordinator za turski jezik Umit Avçi, koordinator za turski jezik  Mustafa Ilgar,  koordinator za turski jezik i saradnik Instituta Adnan Kadrić. Institut Yunus Emre je institucija osnovana s ciljem prezentiranja turske kulture, historije, jezika i književnosti. U Bosni i Hercegovini djeluje od oktobra 2009. godine sa sjedištem u Sarajevu. Pored Sarajeva organizirane su ispostave Centra u Fojnici, Mostaru i Tuzli. Za kratko vrijeme Centar je doprinio da se turski jezik danas u školama u Federaciji Bosne i Hercegovine nalazi na listi izbornih predmeta. U umjetničkom dijelu programa, vrhunskim izvedbama tradicionalnih bosanskih i klasičnih kompozicija, predstavili su se: mr. Elvis Sivčević (gitara), mr. Dženana Šehanović (klavir) i Jasmina Šehanović (violina). Od oktobra 2015. godine turski jezik se uči i u Brčkom, u Domu Islahijeta, u okviru Preporodove škole stranih jezika. Dolazak predstavnika Instituta Yunus Emre trebao bi doprinijeti unapređenju ovog programa i drugih oblika kulturne saradnje.

*U Domu Islahijeta, u četvrtak, 25. augusta 2016. godine, organizovano je predstavljanje profesora s Harvard Univerziteta, Betul Kacar i Zachary Adama. Dolazak uglednih profesora realizovan je na inicijativu Brčaka Jasminke i Isaka Gašija, koji žive u Americi i koji su prijatelji Kacar i Adama. Predstavljanju i razgovoru odazvao se veliki broj mladih koju su vrlo aktivno učestvovali u razgovoru s gostima. Nakon prezentacije i razgovora razmijenjene su ideje o mogućim projektima i saradnji u narednom periodu. 

Naučni skup
*U Domu Islahijeta, u organizaciji Preporoda, 17. i 18. novembra 2016. godine, održan je Naučni skup „Književnost kao prostor izazova u reprezentaciji/konstrukciji bošnjačkog kulturnog identiteta“. Inicijativu za održavanje naučnog skupa brčanskom Preporodu uputio je prof. dr. Vedad Spahić, autor objavljene studije „Književnost i identitet“ koja je mogla poslužiti kao povod za naučnu elaboraciju i diskusiju o identitetskim konfiguracijama bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti unutar, danas dominantne, poststrukturalne i postesencijalističke paradigme. 
Na dvodnevnom Naučnom skupu učestvovala su ukupno dvadeset tri znanstvenika i istraživača iz različitih oblasti humanistike i društvenih nauka. Na kraju skupa podržana je inicijativa učesnika da organizacija Naučnog skupa preraste u tradiciju i da se Naučni skup nazove „Begićevi književni susreti“, kao svojevrsni omaž na jednog od utemeljitelja književne bosnistike prof. dr. Midhata Begića, rođenog u našem kraju u podmajevičkom Koraju. 

Rad sa djecom i omladinom
•    Ansambl pjesama i igara
Prepoznatljiv i reprezentativan predstavnik brčanskog Preporoda je Ansambl pjesama i igara koji već pet godina uspješno djeluje na afirmaciji folklornog i muzičkog naslijeđa Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Kvalitet i talenat su u protekloj godini potvrdili nastupima u Novom Pazaru, Bosanskoj Krupi, Odžaku, Ženevi i u više navrata u Brčkom. Upisani su novi polaznici sa kojima radi mr. Jasmina Aghbar Ljevaković koji su se roditeljima i javnosti predstavili u Domu Islahijeta za Ramazanski bajram. 
•    Mješoviti hor
Tokom 2016. godine Mješoviti hor brčanskog Preporoda je nastavio sa radom koji je predstavljen lokalnoj javnosti u više navrata, na svečanim akademijama povodom Dana nezavisnosti i Dana državnosti Bosne i Hercegovine, te nastupima u Ženevi i novogodišnjem koncertu „Lege Artis“ u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Mješoviti hor okuplja 30 aktivnih članica i članova, različitih dobi i uzrasta. 
•    Dramski studio Arlekino
Ovaj poseban projekat brčanskog Preporoda obnovio je svoje članstvo na audiciji održanoj u oktobru 2016. kada su primljeni novi članovi. Umjetnički voditelj Dramskog studija je Ermin Avdić, diplomirani glumac. Prvo predstavljanje javnosti članovi Arlekina su imali na Svečanoj akademiji 18. decembra 2016. godine, a govorili su odabranu poeziju Zejćira Hasića. 
•    Škola stranih jezika
U protekloj godini ovaj projekat Preporoda nastavio je uspješnu misiju potpuno opravdavajući postojanje i uloženi trud. Programe učenja engleskog, njemačkog i turskog jezika uspješno je okončalo preko 250 polaznika kojima su na svečanoj akademiji organizovanoj u Domu kulture 19. juna 2016. uručeni certifikati i diplome. 
U septembru mjesecu izvršena je promocija projekta za školsku 2016/2017. godinu. Nastavljena je saradnja sa džematima Islamske zajednice Brčko koji su u seoskim sredinama (Brka, Gornji Rahić, Maoča) besplatno ustupili mektebske učionice u kojima se realizuje nastava. Trenutno Školu stranih jezika pohađa 307 polaznika kroz 36 grupa. Nastavu izvode profesori jezika i književnosti i to: Aladin Đonlić, Merisa Mehić, Sadeta Pezerović, Jasmin Pekić, Mirela Hanušić (engleski jezik), Jasmina Kurtalić, Amra Redžić, Džehva Ahmetović, Šejla Ramić  (njemački jezik) i Azra Isić (turski jezik). 
Škola informatike
U  decembru mjesecu započela je realizacija dugo planirane aktivnosti - sekcija informatike. Informatička pismenost predstavlja jedan od osnovnih preduslova za uspješnu budućnost, kako u poslu tako i u svakodnevnom životu. Nakon istraživanja zaključili smo da su djeca voljna naučiti više od onoga što im se nudi u školama te smo odlučili pružiti priliku svim mlađim članovima sekcija Preporoda da se usavršavaju i na tom polju. U tu svrhu opremljena su dva kabineta informatike, u Brčkom i Gornjem Rahiću. Nabavljeno je ukupno 12 računara. Nakon provedene ankete prijavilo se ukupno 66 polaznika koji su podijeljeni u manje grupe i sa kojima stručne osobe rade dva puta nedjeljno.

Ostale aktivnosti
Dom Islahijeta je i tokom 2016. godine bio mjesto okupljanja brojnih pojedinaca, organizacija i institucija koji su realizovali svoje programe i aktivnosti. Centar za terapiju i rehabilitaciju „Vive Žene“ iz Tuzle kontinuirano realizira aktivnosti iz programa rehabilitacije žrtava rata i torture. Puna podrška pružena je Univerzitetu Sarajevo na realizaciji programa dislocirane nastave na Prirodno-matematičkom i Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu.