Hasan Zahirović

 U okviru ciklusa aktivnosti predstavljanja Brčanki i Brčaka koji su kroz obrazovanje, stručno usavršavanje i rad u Bosni i Hercegovini i svijetu, postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi i umjetnosti, BZK "Preporod" Brčko je ovu aktivnost nastavio predstavljanjem Dr. Hasana Zahirovića. 

U predstavljanju, održanom 27. novembra 2015., učestvovali:

Prof.dr. Almir Bašović

Mr. Adisa Zuberović

Mr. Nedim Hamzabegović                                                                                                                                                                                                                                  

Žarko Milenić

Biografija:
Hasan Zahirović (1975.)
Rodio se u Rašljanima. Osnovno školovanje završava u rodnom mjestu i Maoči, dok srednjoškolsko obrazovanje stiče u Brčkom i Srebreniku. Dobijanjem ratne stipendije odlazi 1994. godine u Zenicu na studiranje na Islamskoj pedagoškoj akedemiji (IPA), gdje stiče zvanje nastavnika islamske vjeronauke. Sa dvadeset godina ulazi u pedagoške vode, radeći u osnovnoj školi kao nastavnik i demonstrator na predmetu Metodika nastave na IPA. Piše i prvi priručnik za nastavnike i objavljuje mnogo naučnih radova iz oblasti didaktike. Godine 2000. dobija priznanje od Kantonalnog ministarstva obrazovanja za najboljeg vjeroučitelja u Zeničko-dobojskom kantonu. Upotpunio je školovanje diplomom na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na odsjeku pedagogija, sticanjem zvanja pedagog. Zapošljava se na Perzijsko-bosanskom koledžu u Lješevu kao savjetnik za nastavu i kulturne programe. Proputovao je svijet za edukacijom participirajući ili držeći razne radionice (Evropa, USA).
Glumi, svojoj najvećoj ljubavi, se stalno vraća – od nekadašnjeg Amaterskog pozorišta Brčko do Dramskog studija u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, te Fakulteta humanističih nauka na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, odsjek dramska umjetnost – gluma, pa do prestižne Akademije scenskih umjetnosti (DAMU) u Pragu.
Godine 2000. staje profesionalno na scenu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, debitirajući rolom Husejna u Ponornici, Skendera Kulenovića. Od tada pa do danas igra u nekoliko država na raznim jezicima. Debitirajući u seriji Crna hronika (Sarajevo, 2004/05.) s Ljubišom Samardžićem, -ostvaruje zapaženiju rolu. Snimio je i nekoliko filmova: Prestopomodore (Brno, 2008.), Indoors (Bratislava, 2009.) za koji dobija i specijalnu nagradu u Berlinu, Hotel Zuzana (Prag, 2012.), Andre´s Family (Prag, 2013.), Sophia Scholl (Berlin, 2013.), Götz von Berlichingen (Berlin, 2012.), itd.
Spojio je pedagogiju i glumu u raznim projektima, režirajući predstave za djecu u zeničkim i sarajevskim osnovnim školama, radeći sa djecom po Evropi i Americi, po KUD-ovima, SELJO u Sarajevu, Azra u Rašljanima, itd.
Godine 2006. odlazi na doškolovavanje u Republiku Češku. Magistrira teatrologiju u Brnu na Filozofskom fakultetu Masarikovog univerziteta, a doktorski studij završava na Akademiji scenskih umjetnosti u Pragu (DAMU), na odsjeku Scenologija. U posljednje vrijeme se bavi mnogo prevođenjem. Prevodi češka literarna djela na bosanski jezik, a također prevodi na češki dramske pisce sa prostora bivše Jugoslavije, posebno iz Bosne i Hercegovine. Članom je Udruženja Braće Čapek u Pragu, jer posljednjih nekoliko godina istražuje i prevodi moguću refleksiju njihovih djela na prostorima bivše Jugoslavije, te se bavi prevođenjem već prevedenih, a posebno neprevedenih djela braće Čapek. Objavljuje po raznim češkim, bosanskohercegovačkim i srpskim književnim časopisima, biltenima, itd. Članom je i Sindikata čeških novinara.
Godine 2011. Inicijator je festivala scenskih čitanja autora sa prostora bivše Jugoslavije, pod nazivom Yougo! u Brnu, pod rukovodstvom pozorišta Feste, gdje je ujedno i prevodiocem većine tekstova i u ulozi dramaturga.
Zaposlen je kao predavač na Šljeskom univerzitetu u Opavi, gdje ujedno vodi i katedru Kulturna pozorišna dramaturgija. Živi u Pragu, gdje režira i igra u pozorištima.