Izlet na Dovište

U subotu, 14.04.2018. godine realizovan je izlet u prirodu na lokaciju Dovište udaljenom od Maoče oko 3,5 kilometara. U realizaciji planiranog programa aktivnosti učestvovali su: Rekreativno-planinarski klub Brčko distrikt BiH, Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikt BiH, Gorska služba spašavanja Brčko distrikt BiH i Crveni krst Brčko distrikt BiH. 

U cjelodnevnom programu koji je započeo u ranim jutarnjim satima učestvovalo je preko 170 polaznika preporodovih sekcija sa nastavnicima i jednim brojem roditelja. Do prelijepog odredišta polaznici su stigli šetnjom koja je simbolično nazvana „Šetnjom do zdravlja“. Nakon dolaska i kratkog odmora uz topli čaj polaznici su imali priliku upoznati se sa terenom, planinarskim domom i aktivnostima Planinarskog društva. Potom su uslijedile vježbe Crvenog krsta, Pododjela za zaštitu i spašavanje i Gorske službe spašavanja u kojima su prisutni mogli saznati više o orijentaciji u prirodi, upotrebi kompasa, radio-veze, povredama u prirodi i pružanju prve pomoći. Posebno zanimljiva svim polaznicima bila je vježba potrage i spašavanje za unesrećenim, pronalaženje unesrećenog, pružanje prve pomoći, transport unesrećenog korištenjem garde čvora, karabinerske kočnice i prebacivanja preko tirolske žičare. U vježbi je učestvovalo 20-ero djece. Poslije vježbe najveći broj prisutnih su, uz veliko strpljenje i požrtvovanost uposlenika Pododjela za spašavanje i Gorske službe, iskušali prebacivanje žičarom. Druženje je upotpunjeno pripremom roštilja u prirodi u čemu su nesebičnu pomoć pružili članovi Planinarskog društva a cjelodnevni program obogatio je i naš sugrađanin Aziz Šehović dolaskom na Dovište sa prelijepim konjima koji su bili na raspolaganju prisutnima. 

Zahvaljujemo se organizacijama i njihovim aktivistima na nesebičnoj pomoći u realizaciji programa izleta, svim našim članovima i saradnicima, te fabrici vode Maja, restoranu „Ženski most“, restoranu „Sheher“, BDC televiziji i Radio- televiziji HiT. Prelijepo iskustvo svih učesnika uz još jednu spoznaju da se u našoj neposrednoj blizini, u pitomom dijelu Majevice, može organizirati nesvakidašnje i korisno druženje za sve uzraste i generacije. Uz sve prirodne ljepote našeg kraja postoje organizovane Institucije, službe i planinarska društva dostupne svima i vrlo raspoloženi za saradnju.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample