Izložba kaligrafskih radova "Hilye-i Šerif" 

Riječ je o radovima više turskih autora u kojima su u okviru mogućnosti kaligrafije predstavljeni izgled i moralna svojstva Božijeg poslanika Muhameda a.s.U brčanskom Domu Islahijeta, u organizaciji Instituta Yunus Emre iz Sarajeva i BZK Preporod Brčko, sinoć je otvorena izložba kaligrafskih radova pod nazivom Hilye-i Šerif.Riječ je o radovima više turskih autora u kojima su u okviru mogućnosti kaligrafije predstavljeni izgled i moralna svojstva Božijeg poslanika Muhameda a.s.Direktor Insituta Yunus Emre Mehmet Akif Yaman je kazao da taj institut još od 2009. godine, pored organiziranja kurseva turskog jezika, radi na različitim projektima u oblasti kulture i umjetnosti čiji je cilj pružiti podršku institucijama i udruženjima u Bosni i Hercegovini i njihovim projektnim aktivnostima.

– Izložba Hilye-i Šerif je jedan od vidova te podrške, ali i naše nastojanje da držimo živim sjećanje na posljednjeg Božijeg poslanika. Tradicija kaligrafskog predstavljanja osobina poslanika Muhameda a.s. živi već stoljećima, a publika će posredstvom ove izložbe imati priliku upoznati se s ljepotom i umijećem ovog kaligrafskog izraza – izjavio je Yaman.

Koordinator za kulturu i umjetnost u Institutu Yunus Emre Samed Pašalić je kazao da je hilye tradicija nastala iz potrebe umjetnika da iskažu svoju ljubav i poštovanje prema Poslaniku, a u skladu sa islamskom normom zabrane slikovnog prikazivanja likova.

– Arapska riječ ‘hilye’ znači ukras, nakit, lijepo lice, a u islamskoj umjetnosti pojam hilye, koji se još naziva hilye-i šerif, hilye-i saadet, hilye-i nebevi, jeste opće ime za djela koja prikazuju fizičke karakteristike, moralna svojstva, ponašanje i stavove Muhameda a.s. – kazao je Pašalić.

O umjetnosti kaligrafije i predstavljenim radovima govorila je magistrica slikarstva Ilhana Latifović. Ona je kazala da je kaligrafija vrhunac dekorativnosti u umjetnosti i potpuno nova apstraktna umjetnost koja odiše filozofskom smirenošću svijeta stvorenog Božanskom svemoći.

– Ova geometrijski egzaktna umjetnost u čijem se najmanjem djeliću ornamenta osjeća čvrst red, podržava apsolutno duhovno poimanje Božanstva čiju ideju jedinstva ne možemo prenositi figuralnim prikazima – naglasila je Latifović.

Moderator programa predstavljanja izložbe Hily-i Šerif bila je magistrica arheologije Enida Murselović, a Brčaci su bili u prilici izložbu pogledati do 24.novembra 2021.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample