Literarni konkurs

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH raspisuje


KONKURS


za izbor najboljih literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola


Ove godine navršava 130 godina od objavljivanja riznice narodnih mudrosti Narodno blago, koju je sakupio i objavio veliki zaljubljenik u duhovno blago Bosne i Hercegovine Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak. Narodno blago predstavlja zbirku narodnog duha koji je ostao zauvijek u jeziku, dok je Ljubušak zapisivanjem učinio da nam ta svjedočenja o prošlim vremenima budu nadohvat ruke.
Druga značajna godišnjica za bosanskohercegovačku književnost, koju želimo obilježiti, je 100. godina od rođenja jednog od najznačajnijih naših književnika Maka Dizdara. I Mak Dizdar je poput Ljubušaka znao kakvu vrijednost krije duhovno blago jednoga naroda, ali za razliku od Ljubušaka, Dizdar nije samo bilježio blago davno prošlog vremena nego je njime obogatio i vlastito književno stvaralaštvo neprocjenjive vrijednosti.
Jezik jednoga naroda svoju ljepotu pokaže tek u rukama vještog majstora koji oblikuje najljepše pjesme, priče, romane… Svaki jezik na svijetu je poseban, a najljepši je onaj u kome se osjećamo kao kod svoje kuće. U namjeri da ne zaboravimo one koji su sakupljali i stvarali spomenike od jezika, teme ovogodišnjeg konkursa su slijedeće:


1. Tema za učenike osnovnih škola: Ljubi rode svoje milo blago / I čuvaj ga kao čedo drago!

Jesi li već čitao/la odlomke Narodnog blaga? Koje poslovice i narodne pjesme poznaješ? Kako si ih naučio/la?
U svome radu pokušaj objasniti šta je to duhovno blago nekog naroda i koji je značaj njegovog sakupljanja? Razmislite zašto je Ljubušak odvojio toliko mnogo vremena da sakupi zbirku narodnih poslovica? Kako se trebamo odnositi prema blagu i svog, ali i drugih naroda?
*Ova pitanja su samo mala pomoć da napišeš svoju priču, pjesmu ili raspravu o zadanoj temi. Međutim, ne mora se ograničavati samo na ova pitanja.


2. Tema za učenike srednjih škola: Jedna Makova pjesma


U eseju, pripovijetki ili lirskoj pjesmi možeš izraziti ono što si doživio/la ili što osjećaš kada si pročitao/la ili čitaš Makovu poeziju. Možda te neka Makova pjesma inspirira da posmatraš sebe i svijet očima književnika. Dovoljan je jedan stih da pokrene u tebi rijeku riječi što će stvoriti nešto novo i samo tvoje.
*Ova pitanja su samo mala pomoć da napišeš svoju priču, pjesmu ili raspravu o zadanoj temi. Međutim, ne mora se ograničavati samo na ova pitanja.


• U razmatranje se uzimaju isključivo originalni učenički radovi
• Konkurs je otvoren od 24. 01. 2017. do 21. 02. 2017. godine
• Radove treba dostaviti do naznačenog datuma lično ili poslati poštom na adresu BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH, Islahijet 3, 76120 Brčko
• Neophodno je da radovi budu potpisani isključivo šifrom, a u posebnoj koverti dostaviti rješenje šifre (ime, prezime, adresa, škola, razred, broj telefona)
• Nije obavezno, ali je poželjno da su radovi pisani u Wordu i formatirani (A4 format; font: Times New Roman, 12; označene stranice)
• Za najbolja tri rada u navedenim kategorijama slijede vrijedne novčane nagrade
• Proglašenje i javno čitanje najboljih radova planirano je za subotu, 25. februara 2017. godine, u 18.00 sati, u Domu kulture Brčko.