Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika

BRČKO, 22. februara (FENA) - Brčanski "Preporod" sinoć je u saradnji sa Big Ben Centrom za učenje stranih jezika koji djeluje u Srebreniku i Tuzli prigodnom radionicom obilježio Međunarodni dan maternjeg  jezika. Realizirali su je nastavnici Preporodove Sekcije učenja stranih jezika i voditeljica Big Ben Centra Sabina Bukvić Skenderović, uz učešće 120 Preporodovih članova osnovnoškolskog uzrasta.

Predsjednica brčanskog "Preporoda" Adisa Osmić-Smajić je kazala da ta zajednica već tradicionalno različitim aktivnostima obilježava ovaj međunarodno značajan datum, a cilj ovogodišnje radionice bio je pokazati da su poznavanje maternjeg jezika i ljubav prema njemu pretpostavka za dobro razumijevanje i uspješno učenje stranih jezika.

- Maternji jezik bitan je dio identiteta i Preporod nastoji svake godine prigodnim edukativnim sadržajima podsjetiti na to. U brčanskom Preporodu već osam godina uspješno djeluje Sekcija učenja stranih jezika čiji polaznici imaju priliku izučavati engleski, njemački i turski jezik, a dobni uzrast članova kreće se u rasponu od sedmogodišnjaka do penzionera. Večerašnjom aktivnošću željeli smo poručiti našim najmlađim članovima da je uspješno učenje stranih jezika neraskidivo vezano za poznavanje maternjeg jezika - istaknula je ona.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika realizirano je u saradnji sa Big Ben Centrom za učenje stranih jezika koji djeluje u Tuzli i Srebreniku, s kojim brčanski Preporod ima potpisan memorandum o saradnji. Njime je regulisana razmjena iskustava te uvođenje inovacija i  pozitivnih praksi u nastavu Sekcije učenja stranih jezika.

Manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, navela je Osmić-Smajić, dio je Preporodovog projekta njegovanja kulturne baštine koji je podržalo Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH.

Voditeljica Big Ben Centra Sabina Bukvić Skenderović podsjeća da taj centar uspješno djeluje već više od deset godina na području Tuzle, Gradačca i Srebrenika te da im je čast sarađivati sa institucijom kakva je Preporod koja traje već 120 godina. 

- Imamo zajednički cilj a to je građenje zajednice koja je kvalitetno obrazovana. Večerašnja radionica osmišljena je u dva dijela, prvi je posvećen tradiciji bosanskog jezika, a drugi je osmišljen u formi Kahoot kviza - ustvrdila je.

U radionici je učestvovalo 120 djece, a među njima i polaznici Big Ben centra iz Tuzle i Srebrenika.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample