Predstavljanje uspješnih Brčanki i Brčaka 

Arman Korajac

Posebna aktivnost brčanskog Preporoda nazvana Ciklus predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka koji su postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi i umjetnosti nastavljena je u subotu, 21. septembra 2019. u Domu Islahijeta predstavljanjem mladog magistra teorijske i matematičke fizike Armana Korajca. U programu su pored Armana učestvovali Azra Dervišević, ljekar specijalista porodične medicine i Senad Isaković magistar eksperimentalne fizike.
Moderatorica i uvodničar večeri bila je Azra Dervišević, potpredsjednica Fondacije porodice Bećirević koja je zajedno sa brčanskim Preporodom organizator programa. Doktorica Dervišević je prisutne upoznala sa impresivnom biografijom Armana Korajca koji je prije nekoliko dana magistrirao u okviru master programa osmišljenog kao zajednički studij Ludwig-Maximilian i Tehničkog univerziteta u Minhenu.
Arman Korajac je umjesto o sebi i dosadašnjim iskustvima u obrazovanju, prisutnima predstavio generaciju mladih stručnjaka iz fizike koji su bili članovi bosanskohercegovačkog tima na međunarodnim olimpijadama iz fizike. Govoreći pohvalno o svojim kolegama na najljepši način je predstavio sebe, svoj karakter i vaspitanje. Uslijedila su pitanja i zanimljiv razgovor sa prisutnima. U drugom dijelu programa Arman Korajac je u kratkoj prezentaciji govorio na temu: "Standardni model - šta znamo i šta ćemo saznati" a njegov kolega Senad Isaković o iskustvima stažiranja na CERN-u.
Zajednička poruka večeri Armana i Senada je da je ulaganje u nauku najkraći, najbrži i jedini put za oporavak zemlje. Za takvo nešto su potrebne drugačije politike i veća odgovornost društva. Doktorica Dervišević je pozvala goste i sve prisutne da se uključe u rad Fondacije porodice Bećirević, finansijskom pomoći ali i dobrim idejama i programima koji će doprinijeti afirmaciji vrijednosti nauke, učenosti, rada i odgovornosti.
Zahvaljujući prezentaciji Armana Korajca, prisutni su se makar nakratko izdigli iznad, kako reče doktorica Dervišević, ,,žabokrečine” provincije i uskih pogleda onih koji zaboravljaju i ne vide mladu snagu i potencijale ove zemlje koje treba podržati i podsticati u svakom pogledu. Pokazalo se da za mlade uspješne ljude ne postoje granice, da nije bitno ko su, odakle su, nego šta i kako rade, koliko doprinose boljitku svijeta uopšte.
Ciklus predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka započeo je 2013. godine a do sada su predstavljeni brojni uspješni naučnici, književnici, umjetnici i mladi stručnjaci poput Damira Nikšića, Nadire i Mirze Ibrišimović, Dženane i Jasmine Šehanović, Bekima Sejranovića, Uzeira Bukvića, Vesne Hadžić, Faruka Ibrahimovića, Hasana Zahirovića,Vahidina Preljevića , Muharema Karamujića, Nejre Fazlović te Samre i Harisa Salkića.

Arman Korajac je rođen 18.02.1995. u gradu Voecklabruck u Austriji. Osnovnu školu je pohađao u Orašju i Brčkom i završio ju je kao učenik generacije, a nakon toga je pohađao brčansku Gimnaziju „Vaso Pelagić“. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu je upisao bachelor studij fizike, sa fokusom na teorijsku fiziku. Studij je okončao sa prosjekom ocjena 10. Dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. Nakon ponuđene stipendije za master studij od strane francuske ambasade i njemačkog saveza za akademsku razmjenu DAAD, Arman se odlučio za master studij u Minhenu. Tamo je među 170 kandidata iz čitavog svijeta bio među 30 studenata koji su primljeni na master studij teorijske i matematičke fizike, i to kao prvi fizičar iz Bosne i Hercegovine. Ovaj master program je zajednički studij dva univerziteta u Minhenu, tj. Ludwig-Maximilian univerziteta i Tehničkog univerziteta u Minhenu, sufinansiran od strane Elitne mreže Bavarske (Elitenetzwerk Bayern), u kooperaciji sa istraživačkim institutima u Minhenu i okolici (Max-Planck institut za fiziku, Max-Planck institut za fiziku plazme i drugi). U julu 2019. imao je priliku sudjelovati na godišnjem mitingu studenata i dobitnika Nobelove nagrade u Lindau-u. Bio je prvi učesnik iz Bosne i Hercegovine na ovom mitingu koji se ove godine održao 69. put. Tada je imao priliku upoznati fizičare poput Grossa, von Klitzinga, ali i velika imena iz svijeta hemije i genetike, kao što su Huber i Yonath. Arman Korajac je 10.9.2019. magistrirao pod mentorstvom bosanskohercegovačkog fizičara Dr. Admira Grelje, koji trenutno radi u CERN-u. Svoj doktorski studij Arman će u oktobru započeti u Ljubljani, pod mentorstvom Prof. Jerneja Kamenika, jednog od najboljih evropskih fizičara u području fizike top-kvarka i Higgsovog bozona.

 
 
 
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample