Promocija Fondacije Mentalno zdravlje za sve

humanitarna izložba slika Admira Bilalovića

U petak 27.12.2019. godine u prostorijama BZK Preporod Brčko distrikta BiH održano je predstavljanje projekta za adaptaciju zgrade namijenjene za Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju u Tuzli. O projektu je govorio prof. dr. med. sc. Mevludin Hasanović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mentalno zdravlje za sve.

Prezentacijom ovog projekta, prof. dr. med. sc. Mevludin Hasanović je istakao važnost brige o mentalnom zdravlju kod djece i mladih, te je upoznao goste sa mnogim mentalnim bolestima i ovisnostima sa kojima se omladina u BiH suočava. Potom je naglasio da u našoj zemlji ne postoje adekvatne klinike za psihijatrijsko liječenje djece i mladih, te da najčešće djeca moraju biti smještena u iste prostorije u kojima borave odrasle osobe sa mentalnim oboljenjima.  Ovakav tretman može prouzrokovati određene posljedice u liječenju kod djece i mladih. Ovoj najosjetljivijoj skupini društva je potrebna posvećena njega i pomoć, te zaseban prostor kako bi što lakše došli do izliječenja, zbog toga je adaptacija zgrade namijenjene isključivo za dječiju i adolescentnu psihijatriju u sklopu Klinike za psihijatriju u Tuzli od velike važnosti.

"Uspostavljanjem jedne moderne ustanove za ove potrebe u Tuzli, ovoj bi se osjetljivoj populaciji pružila mogućnost da potraži i dobije pravovremenu, adekvatnu pomoć i praćenje, a što se do sada neopravdano izbjegavalo iz straha od stigmatizacije i neuslovnog tretmana, čime se produžavala patnja djeteta i disfunkcionalnost porodice."

(prof. dr. med. sc. Mevludin Hasanović)

Korajac text and image block
 
Korajac image and text block

U okviru predstavljanja ovog projekta otvorena je humanitarna izložba umjetničkih slika sa motivom levhi pod nazivom Donacijom do umjetničkog djela, autora Admira Bilalovića. O izložbi je govorila magistrica slikarstva Almedina Cifrić, a posjetioci izložbe su mogli kupiti radove od čega je sav novac od prodaje uložen u projekat Fondacije Mentalno zdravlje za sve. Već istu večer je prodana polovina izloženih radova te su prikupljena značajna sredstva za podršku projektu.

"Stidljivo, gotovo nenametljivo pred vratima nadrealnog sa autentičnom likovnom pričom nalazeći pravi odgovor u kojem nema alternative za sliku sinteze forme i duhovonosti jednostavno građene svojim talentom, vještinom i zanosom, autor nas vodi u neki novi svijet, krikom tišine u režiji rođenog sanjara."

(mr. Almedina Cifrić)

Doprinos ovoj plemenitoj ideji svojim nastupom su dali i članovi Mješovitog hora BZK Preporod Brčko distrikta, otvarajući program sa pjesmama Bentbaša i Emina, pod vodstvom dirigenta Fikreta Piskavice. Događaj je zaključen nastupom nedavno formiranog Dječijeg hora BZK Preporod Brčko distrikta, sa pjesmama Šubi Dubi i Bicikl.
Moderator programa je bila Jasmina Fazlić.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample