Promocija knjige "Moja cura Mima"

Zejćir Hasić

U organizaciji Književnog kluba Brčko distrikta BiH i brčanskog Preporoda, u srijedu, 15.04.2015.g., u prostorijama Doma Islahijeta, održana je promocija knjige "Moja cura Mima" autora Zejćira Hasića.

U predstavljanju su pored autora učestvovali:

Uzeir Bukvić, novinar i publicista
Ernad Osmić, prof. bosanskog jezika i književnosti
Azur Kurtović, prof. bosanskog jezika i književnosti
Medina Zahirović, članica dramskog studija "Arlekino" koji djeluje pri BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH

Biografija:
ZEJĆIR HASIĆ, profesor i bosanskohercegovački pjesnik i prozaist, rođen je u Brčkom 10.05. 1945. godine. Osnovno i gimnazijsko obrazovanje stekao je u rodnom gradu, a studij južnoslavenskih jezika i književnosti pod A i komparativne književnosti pod B završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon završenog studija radio je kao profesor u Gimnaziji «Vaso Pelagić u Brčkom do 1982. godine, kada su reformom srednjih škola ukinute gimnazije a osnovane srednje stručne zanatske i tehničke škole za usmjereno obrazovanje. Od 1982. godine radio je u Školi za srednje usmjereno obrazovanje «Vaso Pelagić» u Brčkom. Od 1986. do 1990. godine radio je u Dopunskoj školi u Štutgartu. Radni vijek kao profesor završio je u Behram-begovoj medresi u Tuzli, u kojoj je radio kao saradnik predavač, a kao pedagog u Pedagoškom zavodu Tuzla u kojem je radio kao stručni savjetnik za Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost.
Autor je Čitanke za 5. razred osnovne škole, Čitanke za 8. razred osnovne škole, Čitanke za 4. razred devetogodišnje osnovne škole, Čitanke za 6. razred devetogodišnje osnovne škole. Koautor je Čitanke za 3. razred osnovne škole, Čitanke za 1. razred srednjih stručnih škola i medrese i Čitanke za 3. razred srednjih tehničkih i drugih stručnih škola. Autor je «Teatra u školi», zbornika kratkih dramskih tekstova za osnovnoškolsku dramsku scenu i istovremeno stručnog priručnika i dramskog pojmovnika sa kasetom songova koje je na autorove stihove uglazbio i izvodi autorov sin Peđa Hasić, priređivač je zbornika dramskih tekstova nastavnika osnovnih škola «Čarolije školske bine». Kao autor zastupljn je u programu za nastavu jezika i književnosti u osnovnoj školi. Također je autor mnogih metodičkih pogovora za lektirna djela.
Pjesme, kratke priče i igrokaze za djecu i mlade objavljivao je u listovima i časopisima za djecu i mlade: «Male novine», «Vesela sveska», «Lica», «Prosvjetni list», «Modra lasta», «Zmaj», «Tik-Tak», «Palčić».
Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine.
Za djecu i mlade objavio je sljedeće knjige: «Praviš se važan», zbirka pjesama, prvo izdanje Književni klub Brčko, drugo izdanje u ediciji Bošnjačka književnost za djecu u 20 knjiga, Bosanska riječ u saradnji sa Bosanskim kulturnim društvom «Preporod» za SR Njemačku, treće izdanje Bosanska riječ, Tuzla, «Ljubav, ljubav i ljubav», zbirka pjesama i kratkih priča, Bosanska riječ Tuzla, «Mjesec, san i papirni avioni»; roman, Bosanska riječ Tuzla, «Hajde da opet šutimo», roman, Bosanska riječ Tuzla, «Čarobnjaci, zaljubljeni i još neki», kratke priče, izdanje autora, «Plave fuze i druge ljubavi», zbirka pjesama za mlade, Gratiartis Brisel i Off - set Tuzla, «Ida «, roman, Gratiartis Brisel, na francuskom jeziku.
Zastupljen je u antologijama: «Pod beharom moje janje spava», antologijska čitanka dječje bošnjačke književnosti», Preporod Zagreb, priredioIbrahim Kajan, «Vrelo ljepote», antologija bosanskohercegovačke poezije za djecu, priredio Šimo Ešić, Antologija bošnjačke poeozije za djecu 20. vijeka, priredio Rizo Džafić, Antologija bošnjačke priče za djecu 20. vijeka, priredio Rizo Džafić. Zastupljen je u zajedničkoj knjizi pjesama «Petica iz bosanskog» sa pjesnicima Mirsadom Bećirbašićem, Ibrahimom Kajanom, Atifom Kujundžićem i Amirom Talićem, u tri knjige priča sa konkursa «Stazana djetinjstva» i knjizi pjesama «Poignee de perles» na francuskom jeziku sa Muhidinom Šarićem, Nasihom Kapidžić Hadžić, Enisom Osmančević-Ćurić i Mehmedom Đedovićem.
Za odrasle objavio je sljedeće knjige: «Eglen sa Dušom», zbirka antiratnih pjesama, Bosanska riječ, Wuppertal-Tuzla, «Zavještanje Zuhdijino», zbirka pjesama, Bosanska riječ Tuzla, «Pokucaj i na vrata otvorena», zbirka duhovne poezije, Off-set Tuzla, «Srebrnina gospođe Marjane», zbirka priča, Univerzal Tuzla, «Borhes u autobusu», zbirka priča, Bosanska riječ Tuzla, «Tamnovanje Tea Ormanskog, zbirka novela, Bosanska riječ Tuzla, «Uplašen tvojom ljepotom», zbirka priča, posveta preminuloj supruzi Snežani, Off-set Tuzla, «Nostalgični amarcord ili pokušaj postmoderne priče o pisaćoj mašini», Šahinpašić Tuzla.
Dobitnik je brojnih književnih nagrada, među kojim su: nagrada za najbolju knjigu poezije za djecu u BiH Doma mladih Tuzla za zbirku «Praviš se važan»,
nagrada «Mali princ» za najbolju knjigu za djecu u Regiji za 2008. godini za roman «Mjesec san i papirni avioni», nagrada književnih susreta «Stazama djetinjstva» u Bosanskoj Krupi za «Bajku o plavim fuzama» kao najbolju neobjavljenu priču za djecu u Bosni i Hercegovini, godišnja nagrada za najbolju knjigu za mlade Društva pisaca BiH u 2012. godini za zbirku «Plave fuze i druge ljubavi», godišnja nagrada Bosanske riječi za knjigu priča «Tamnovanje Tea Ormanskog», godišnja nagrada Društva pisaca TK za roman «Hajde da opet šutimo». Dobitnik je nagrade Fondacije za izdavaštvo BiH za knjige priča «Borhes u autobusu», «Tamnovanje Tea Ormanskog» i «Nostalgični amarcord ili pokušaj postmoderne priče o pisaćoj mašini». Dobitnik je nagrade lista Oslobođenje «Ivo Andrić» za priču «Oglas» i višestruki dobitnik nagrade za priču na natječaju Susreta «Zijo Dizdarević» u Fojnici i natječaja «Nikica Pavlić» banjalučkog «Glasa». Na konkursu za radio dramu Radija Federacije i Radija BH 1 nagrađene su mu i izvedene u dramskom programu radio drame: «Kelima ili lopoč u sjeni», «Dani tavle i omame», «Dućan za otkup sjećanja», «Hemingvej i šest boca viskija» i radio drama o pjesniku Musi Ćazimu Ćatiću.
Živi i piše u Tuzli.

RECENZIJA 1

GOLICANJE STVARNOSTI, IGRE I EMOCIJA
Zejćir Hasić: MOJA CURA MIMA; poezija

Pjesnik i prozaist Zejćir Hasić spada u rijetke autore koji su obilježili prethodnu deceniju književnosti za mlade. Uostalom, to potvrđuju i najznačajnije nagrade u Regiji. I novi rukopis predstavlja izuzetno ostvarenje koje posustalu i šabloniziranu bh književnost za djecu i mlade uzdiže do zavidnog standarda kojeg Hasić ponovo uspostavlja.

„OD MRAVA DO DINOSAURUSA"
Svijet faune je konstantna tema dječije literature. U Hasićevom zoološkom vrtu posjetilac (kao da je u društvu D. Harmsta) će specifkume skakavca, slona, lava, mačke i miša, dinosaurusa... preobražavati u motive koji razvijaju dosjetku do paradoksa, bajke, basne i drevne potrebe da se realnost oboji mitološkom fantazijom. Pjesnik će ispod privida poretka, unutar njegovih tišina, otkriti dramatiku svojstvenu njegovom osmjehnutom poniranju:

MRAV I MORE

Sa lista se rosa skotrljala
Po mravu na put pala.
Mrav se po glavi počešao:
Ili sam jadan zalutao
Ili se neko čudo zbilo
More jučer ovdje nije bilo.

Osobni doživljaj šta je umjetnost Hasić će predočiti u „Pjesmi o smrdibubi", u kojoj se ljepota tumači ne kao dar nego kao mogućnost da se ostvari. A to je jedan od primarnih učinaka umjetnosti, krunisanje odnosa datog i potrage za ljepotom.

„SA NEBA PADAJU ČUDESA"
Sa neba padaju čudesa i zato što vjerujemo u Dobro, a zlo doživljavamo kao trenutačnu i prolaznu osobinu.U čudesnom borave naše želje, koje bi da duga bude naš dominantni prozor, i u sebe i izvan sebe, pa i onda kada je riječ o djedovim uspomenama koje su unukova stvarnost. (pjesma „Potraga za blagom".) U svakom obitava potreba za Svjetlošću, pa i onaj što krade zvijezde, ima neodgodivu potrebu za nekim snom-svjetionikom. Vladavina Dobra je harmonija koja slijedi pokrete dirigenta koji ima štapić Dobre vile:

SAN ZLOBNE VILE
Pod drvetom zlobna vila
san usnila
da je dobroj vili
podrezala krila

Kad je dobra vila
u tugu pala,
zla je vila
pjesmu zakreštala.

Kreštala, kreštala, kreštala...
Tako je bučno kreštava bila
da se iz sna probudila.

Videći da je sve
samo san pusti,
zla vila iz očiju
more suza pusti.

U more pala
a plivati nije znala.
Tu se našla dobra vila
pa ju je spasila.

„OKRUGLO NA ČOŠE"

Povodi smiješnog, humorističnog su često kao učinci osobina onih Empedoklovih atoma koji skreću sa utvrđenih putanja (ove predvdljive i mehanicističke stvarnosti)...
Individualna svijest se opire općim normama, ne da bi ih poricala, nego da ih sagleda u drugim kontekstima i predoči – u ovom slučaju – svoje golicave diskurse. Kao što kaktusi cvjetaju rijetko, i ta ćoškasta zbilja izlazi na vidjelo, kada hoćemo da je izmamimo iz kolotečina. Jedino u tim privilegovanim trenucima gospodari smo svemira:

TRI RADOSTI

Kad hitnem pljosku
Po vodi
Ko se obraduje jače,

Kamen što oživi
Pa vodom skače

Ili rijeka što kamen
Na dno svoje prima?

Najviše radosti ima
U mojim damarima

„MOJA CURA MIMA"

Prethodni ciklusi su kao utoci koji vode ka najbitnijem: Ljubavi. Kao u „Plavim fuzama", kao u Preverovim stihovima „Djeca koja se vole, ljube se u svjetlosti svoje prve ljubavi" I Hasićevi zaljubljenici su obavijeni plavičasto ružičastom slutnjom, zatečenošću, u kojoj je sreća ispunjenje i kada je tek obećanje ili nagovještaj. Izražena strepnja da bi Ljubav mogla nestati, drhturi u svjetlosnim kružićima što lebde iznad šetnji, iznad kiše. Ta ljubav koja je izvor radosti, i koja priznaje jedino onu istinu koju govori srce.

TAJNA MOJIH ZJENA
Kao da sam nešto jako slago
Krijem oči kao zemlja blago
Ne dam nikom da u njih zaviri

Danima Mimu ne puštam iz vida
A kad stanem pred zrcalo
I zagledam se u svoje zjene
-vidim dva njena lika
Kako se smiješe na mene

Nova knjiga Zejćira Hasića izmakla je prijetnji koja je realnost kod većine savremenika a to je odsustvo osvajanja novih poetskih prostora. Da je osobnost beskrajna – (humor, ličnost) kod svakog istinskog stvaraoca-potvrđuje i novo Hasićevo djelo.

Mirsad Bećirbašić

RECENZIJA 2

Zejćir Hasić: MOJA CURA MIMA

Bosanskohercegovačka književnost za djecu već više decenija bilježi djela, i prozna i poetska, koja ovaj autor strpljivo ispisuje, i na taj način obogaćuje izbore, antologije, zbornike i sve ono što ovu književnost čini bogatijom i punijom. Za ovog autora valja napomenuti da mu je svaka naredna knjiga drugačija od prethodne, neobičnija, leksički bogatija, i zanimljivija. Ono što čini zajedništvo svih njegovih dijela je razigranost mašte i čvrst enklitički izraz. U njegovim tekstovima se ne može naći ni jedna suvišna riječ, što mu knjige čini zanimljivim i veoma čitljivim. I u ponuđenom rukopisu Hasić ne odustaje od svoje, njemu dobro poznate tematike protkane dječijom naivnošću, emotivnošću, čežnjom, refleksijama, ogrnutim plaštom personifikacije što poeziju čini prisnijom, pitkijom, i pamtljivijom.

U vrelu poezije ovog rukopisa tematski je zbijeno čitavo jedno djetinjstvo oslikano, čini mi se, prije svega, na proživljenom ličnom, a kasnije i na veoma bogatom iskustvu druženja sa djecom vih uzrasta. Pjesme su mu misaono zaokružene, bez suvišnih emotivnih naboja, mogao bih reći enklitičke, najčešće su mala zrnca mudrosti kojima pjesnik ne nameće, pošto-poto, svoju misao nego je nudi kao logično, sasvim prirodno životno razmišljanje. Pjesnik nas uči da: kada nas život stjera u čošak, postoji uvijek neko drugo rješenje koje nam nudi prolaz.

„Skakanje skakavcu godi,
skokovi su
njemu u prirodi.

Kad mu utrnu noge,
Kad ga zasvrbi u peti,
Raširi krila pa poleti."
(Kad utrnu skakavu noge)

Ovim rukopisom Hasić nam daje do znanja kako je život sačinjen od različitih treptaja, ponekad srećnih, a ponekad nesrećnih, („Kako je zmija naučila šta je kopito"), i da je kao takva nedovršena knjiga u kojoj se isprepluću dobro i zlo, a da je jedina ispravna i moguća vodilja, ljubav koja je svemoguća.

„Nespretan od glave do nožnog palca
nisam od sorte grube,
ali zbog Mime bih i lavu
razbucao grivu i razbio zube. „
(„Šta bih radio lavu")

Hasićev rukopis „Moja cura mIma" sadži sedamdesetak pjesama podijeljenih u četiri ciklusa.

U prvom poetskom ciklusu naslovljenom: OD MRAVA DO DINOSAURA, pjesnik nam nudi svoja iskustva personificirana i poetski oblikovana. To su zrnca mudrosti što su ih na raznorazne načine iskusili drugi, a pjesnik nam ih kroz pjesmu nenametljivo daje kao nauk. (Kapljica rose je za mrava kao more. Kako se osjeća zmija kad je miš progutao. Šta se dogodi kad zmija umjesto kravu ugrize rog? Pjesnik pjesmom o smrdibubi ispravlja nepravdu prema bubi o kojoj niko ne piše pjesme. Skida pred vrapcem kapu jer je vjeran svom zavičaju. Stavlja se u položaj trave jer je boli to što je krava voli. I ezopovski pjeva o mnogim drugim životinjama: o lavu, o slonu, o dinosauru, o aždahi, o zmaju i slično.)
U svim pjesmama pjesnik se veoma znalački odnosi prema izrazu, leksici, metru, i svim drugim detaljima što poeziju čini poezijom i rukopis skladnim i hasićevski zanimljivim i prepoznatljivim.

„Sudare se miš i slon
u trčećem stanju
pa slon reče pardon
i skloni se u stranu.

Miš je bio neki
vrlo opak stvor
pa je slonu surlu
vezao u čvor.
(„Slon i miš")

U drugom ciklusu naslovljenom: SA NEBESA PADAJU ČUDESA pjesnik se trudi, a u tome i uspjeva, da dokaže da je život jedna velika bogomdana zagonetka koju treba svakodnevno odgonetati.

Čudo za čudom
Svijet potresa
Kao da čuda
Padaju sa nebesa.
(„Luda čuda")

U ovom ciklusu pjesnikova krila mašte su široko razmaknuta i on leti od čuda do čuda. Tu je dobri duh, tu su vile, gusari, kradljivci zvjezdanog blaga, džini i druga čudesa koja mu pomažu da tas vage dobra prevagne nad tasom označenim kao zlo. Tu je pjesnik vješt, uvijek nađe izlaz i uspjeva u svom naumu.

„Znam da nije lijepo,
Ali šta mogu,
Šmugnuo sam
Između džinovih nogu."
(„Od pete do glave zao")

Treći ciklus naslovljen: OKRUGLO NA ČOŠE čine motivi puni djetinje mašte izvučeni iz života i stihom oživljeni.

„U kutu se šutke
dosađuju lutke,
šutke se dure
što usnule su curice,
probudile se cure.
(„Tumbe")

Ovo je poezija koju treba čitati, poistovjećivati se s njom, koja kao orijentir može pomoći čitaocu da odredi svoju životnu situaciju i na takav način izbjegne one teške životne zamke koje nam se svakodnevno nameću.

„Pošto ostaju stvari
jednako uboge,
dobro je da imam
tako brze noge."
(„Pametne noge")

U četvrtom ciklusu naslovljenom: MOJA CURA MIMA po kome je i cijela zbirka dobila naziv pjesnik se vraća svojoj omiljenoj temi pretpubertetskoj i puberteteskoj ljubavi. Nije to ljubav u pravom smislu riječi. To je tek slatkasto naslućivanje ljubavi koja se, kao velika nepoznanica, nadvila nad život dječaka. To je ljubav koja se doživljava i preživljava u samom sebi. To je ljubav koja skuplja poglede, skuplja osmijehe i čuva ih u svom srcu za neka zrelija vremena.

„Sad skupljam osmijehe
najljepše cure
od tropske do polarne klime.
u srcu osmijehe skupljam
Moje cure Mime."
(„Skupljač osmijeha")

I na kraju pjesnik poručuje:

„Misliš da nesretan si
toliko da te duša boli.
Ne daj se, nesretan nisi
sve dok nekog voliš,
dok želiš da te neko voli."
(„Ne daj se")

Prateći književni rad Zejćira Hasića znam, i tvrdim, da se metodološki opredijelio za onu tematiku koju najbolje poznaje, a to je: život mladih ljudi, i da je kao svjedok i tumač tog i takvog života veoma uspješno prezentuje. Tom zbiru njegovih književnih radova dodao bih i ovaj najnoviji rukopis za koga tvrdim da će biti još jedan biser u đerdanu bosanskohercegovačke književnosti za djecu.

Muhidin Šarić

Snimak promocije možete pogledati na našem YouTube kanalu, na linku https://www.youtube.com/watch?v=R689e5rKOdI