Promocija knjige "Očevidac - Moj put u Hag"

Knjiga „Očevidac – Moj put u Hag“ svoje prvo izdanje je doživjela na engleskom jeziku 2018.godine i to u izdanju poznate američke izdavačke kuće Brandylane.Ove godine knjiga je objavljena i na bosanskom jeziku u izdanju izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice. Bosanskohercegovačkoj publici djelo je najprije predstavljeno 07.08.2019. u Sarajevu u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića. Zahvaljujući direktorici Instituta Mr. Amini Rizvanbegović Džuvić promocija u Sarajevu je bila izuzetno dobro organizirana i posjećena. A sljedećega dana, 08.08.2019. knjiga je promovirana i u Domu kulture u Brčkom.
„Očevidac-Moj put u Hag“ je djelo dvojice autora Shauna Koosa, američkog istraživača i pisca, i Isaka Gašija, bivšeg zatočenika logora Luka i svjedoka pred Međunarodnim sudom za ratne zločIne u Hagu. Knjiga je svjedočanstvo o zločinima počinjenim protiv civilnog stanovništva u Brčkom 1992.godine s posebnim naglaskom na prostor zloglasnog logora Luka. U predstavljanju knjige su pored autora učestvovali i dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida na državnom univerzitetu Connecticut, Edward P. Joseph profesor na Univerzitetu „John Hopkins“ u Washingtonu, Muamer Spahić, direktor Izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice te Ćazim Suljević počasni predsjednik BZK Preporod Brčko. Odlomke iz knjige na promociji u Bošnjačkom institutu u Sarajevu čitao je glumac Adnan Kreso, a u Brčkom Irfan Kasumović, magistar glume iz Tuzle. Autori su naveli nekoliko razloga za nastajanje ove knjige. Prva je činjenica da su mnogi od 1,4 miliona Bosanaca koji žive izvan domovine znatiželjni da saznaju više o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i historiji svoje zemlje. Drugi razlog je porast etničkog nacionalizma širom svijeta i zabrinjavajuće paralele sa tragičnim iskustvom Jugoslavije. I, na kraju, nijedan drugi svjedok optužbe u Hagu, do danas nije napisao knjigu o svom iskustvu kao svjedoka.
Obje promocije knjige „Očevidac – Moj put u Hag“su bile izuzetno dobro posjećene, pa je predstavljanje ovog djela, osim što je podsjetilo na stradanja Brčaka u vremenu agresije na Brčko i Bosnu i Hercegovinu, skrenulo pažnju na značaj Brčkog na geopolitičkoj karti Bosne i Hercegovine i Balkana. A te važnosti Brčkog neki politički krugovi su itekako dobro svjesni, dok drugi olahko zaboravljaju na nju
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample