Promocija knjige dirigenta Rešada Arnautovića

Iz muzičke baštine Bosne i Hercegovine

Brčanski Preporod je 4.12.2019. godine u 18:30h održao promociju reizdanja zbirke stilizovanih bosanskih pjesama za hor "Iz muzičke baštine Bosne i Hercegovine" autora profesora emeritusa Rešada Arnautovića. Uvaženog gosta su ugostili voditeljica programa Ena Merić i direktor Osnovne muzičke škole u Brčkom te ujedno i predsjednik i dirigent u GUD "Lege Artis" Tuzla, mr. Jasmin Hasić. 

Jedan od inicijatora ove promocije je i prof. mr. Fikret Piskavica, profesor u Osnovnoj muzičkoj školi ali i dirigent Mješovitog hora BZK Preporoda, koji je otvorio događaj sa dvije obrade kompozicija Arnautovića, "Kara majka Aliju" i "S one strane Plive". Po prvi put je večeras nastupio i Dječiji hor BZK Preporoda Brčko distrikta, koji je sa radom počeo prije nekoliko mjeseci pod vodstvom Fikreta Piskavice, sa dvije kompozicije "Bicikl" i "Šubi Dubi". 

Istaknuto je da je Arnautovićeva zbirka od izuzetne važnosti za muzičku baštinu u Bosni i Hercegovini, zbog oživljavanja pjesama iz BH naslijeđa te stilizovanja istih za horsko muziciranje.

Korajac text and image block
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample

Biografija prof. emeritusa Rešada Arnauovića

Rešad Arnautović je rođen 18.08.1951. godine u Tuzli gdje završava Osnovnu školu, školu za Osnovno muzičko obrazovanje, odsjek-klavir, mladi i talentovani Tuzlak upisuje Srednju muzičku školu, završava teoretsko-pedagoški i klavirski odsjek.

1970. godine upisuje teoretsko-pedagoški odsjek na Muzičkoj akademiji u Sarajevu a potom uporedo kreće težim putem stazama budućeg dirigenta. Odsjek dirigovanja i postdiplomski studij završava u klasi prof. Teodora Romanića. 

Tokom godina je vodio brojne horske ansamble/ dječiji horRTSA, hor “Slobodan Princip Seljo”-Sarajevo, Famos-Hrasnica, “Đemal Bijedići “Abrašević”-Mostar, Gradski mješoviti hor-Goražde, hor “Vaso Miskin Crni”-Sarajevo/ ali je najzapaženije rezultate ostvario sa ženskim horom KUD “Miljenko Cvitković”, ženskim ansamblom “Preporod” i akademskim ženskim horom “Gaudeamus”.  

Korajac text and image block
 

Ratni period

Sarajevska publika će dugo pamtiti ratne koncerte sa Kamernim orkstrom RTV BiH u opkoljenom gradu, najprije onaj koji je direktno prenosila Evrovizija 1992. godine iz Sarajevske katedrale, potom prvi koncert nakon prekida rada Sarajevske filharmonije 1993. godine, novogodišnji koncert iste godine Kamernog orkestra RTV BiH sa Arnautovićevim obradama bosanskih pjesama koje jepod njegovom dirigentskom palicom interpretirala čuvena sopranistica Barbara Hendrix, i mnoge koncerte održane na brojnim manifestacijama kao što su “Dani bosanskog otpora”, “Ramazanski koncerti”, koncerti “Sarajevske zime” i mnogi drugi.

Svjetski uspjeh

Koncerti i gostovanja na tri kontinenta svijeta Arnautovića svrstavaju u red onih umjetnika koji se uistinu smatraju ambasadorima afirmacije bosansko-hercegovačkog muzičkog stvaralaštva.

Koncert Simfonijskog orkestra RTV BiH, hora “Gaudeamus” i hora Sarajevske opere održan 1996. god. na otvaranju Svjetskog festivala duhovne muzike u Fesu/Maroko/ pod ravnanjem dirigenta Arnautovića, predstavlja krunu serije uspješnih koncerata od 1993. god. do 1996. god. CD sa snimcima ovog koncerta i danas je u prodaji širom svijeta.

Posljednjih godina dirigent Arnautović se posebno posvetio horu “Gaudeamus” sa kojim je zabilježeno preko 180 nastupa i koncerata kako u zemlji tako i u inostranstvu (Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Turska, Ceška, Italija, Švicarska, Njemačka, Švedska, Norveška, Maroko...)