Sloboda vjere u presudama Europskog suda za ljudska prava u Strazburu

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko i BZK "Preporod" Brčko distrikt BiH u petak, 13.03.2015., u Domu Islahijeta upriličeno je predstavljanje knjige Emira Kovačevića pod nazivom "Sloboda vjere u presudama Europskog suda za ljudska prava u Strazburu". U predstavljanju su pored autora učestvovali prof.dr. Fikret Karčić, mr. Enid Pašalić i profesorica islamske teologije Almira Alić.

PREDGOVOR: 

Europska konvencija o ljudskim pravima predstavlja temeljni pravni akt Vijeća Europe. Kao punopravna članica, Bosna i Hercegovina je ratifikovala EKLJP, te tim činom priznala jurisdikciju Europskog suda za ljudska prava u Strazburu. No, čak i bez članstva u Vijeću Europe, važnost ovog dokumenta je dodatno podvučena uključenjem EKLJP i njenih protokola, kao integralnog dijela Ustava BiH (Člana II.2.).

U ovoj knjizi, javnosti su predstavljeni slučajevi Suda koji se tiču pitanja slobode izražavanja, te slobode misli, savjesti i vjeroispovijesti. Neki od slučajeva obrađenih u ovoj knjizi javnosti su već poznati jer su pitanja kojima se predmeti bave predmet žučnih debata u javnom prostoru. U poplavi populizma kojem je Europa i regija izložena zadnjih godina, pitanja akomodacije različitosti unutar jedinstvenog pravnog okvira Europe predstavlja problem kojem se mora posvetiti nužna pažnja.

U tom smislu su mišljenja Suda u Strazburu o ovim pitanjima, a koja su prezentirana u ovoj knjizi, iznimno značajna. Ona nam omogućavaju detaljan uvid u problematiku i mogući način rješavanja tih problema, te nam pruža uvid u dubinu debate koja se oko ovih pitanja vodi.

Adnan Huskić

Izdavač knjige: Friedrich-Neumann-Stiftung fur die Freiheit Bosnien-Hercegowina

O autoru:

Emir Kovačević, dipl.iur. Rođen je 4.9.1961.god. u Banovićima. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Brčkom. Pravni fakultet završio je u Sarajevu. Advokatski ured otvara u Sarajevu 1999. godine. Aktivno je angažovan u radu Međureligijskog vijeća ispred Islamske zajednice u BiH. Kao koordinator pravne ekspertne grupe MRV BiH radio je na izradi nacrta Zakona o pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica u BiH i Zakona o zabrani diskriminacije.Objavio je više radova na temu slobode vjere u časopisima: Pravna misao, Preporod, Novi muallim, Glasnik IZ, Religijski pogledi. Član je Komisije za slobodu vjere Rijaseta IZ.

 Snimku promocije možete pogledati na našem YouTube kanalu, na linku https://www.youtube.com/watch?v=K23_dZ7Gnf4