Ttribina "Značaj ZAVNOBIH-a za državnost Bosne i Hercegovine: 78 godina poslije" u povodu 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U organizaciji BZK “Preporod” Brčko  i Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, a u povodu  Dana državnosti Bosne i Hercegovine, sinoć je u brčanskom Domu Islahijeta organizirana tribina o temi “Značaj ZAVNOBiH-a za državnost Bosne i Hercegovine – 78 godina poslije”.

Izet Šabotić, izvršni direktor Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla,  je kazao da da je i nakon 78 godina od ZAVNOBIH-a važno govoriti o tom historijski važnom događaju za Bosnu i Hercegovinu.

– Važnost ZAVNOBIH-a  se potvrđuje i u ovom aktuelnom  političkom trenutku, a ona je bitna  kako zbog države Bosne i Hercegovine, tako i zbog historijske istine. Moramo kazati da je tog 25. novembra 1943. godine obnovljena državnost naše zemlje i da su udareni temelji tada federalnoj jedinici Bosni i Hercegovini, ravnopravnoj sa drugim federalnim jedinicama buduće države. Odlukama ZAVNOBIH-a su zagarantirana prava svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine, što je kasnije uobličeno kroz Ustav Bosne i Hercegovine iz 1946.godine. Ta formula na kojoj je nastajala moderna država  Bosna i Hercegovina bila je prihvatljiva za sve njene narode i građane. U međuvremenu je došlo do političkih promjena unutar Bosne i Hercegovine i prema Bosni i Hercegovini  te kao posljedicu toga trenutno imamo situaciju da se ovaj datum ne  doživljava isto u svim područjima Bosne i Hercegovine – izjavio je Šabotić.

O važnosti ZAVNOBIH-a i percepciji tog događaja u savremenom političkom kontekstu govorio je prof.dr. Sead Selimović, a u okviru programa su predstaljena  i izdanja  Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla čiji su promotori  bili  prof. dr. Senaid Hadžić, prof. dr. Izet Šabotić, mr. Omer Zulić i mr. Jasmin Jajčević.

Tribina  “Značaj ZAVNOBiH-a za državnost Bosne i Hercegovine – 78 godina poslije” dio je manifestacije obilježavanja Dana državnosti u Brčko distriktu BiH koju ove godine zajednički organiziraju ju Udruženje građana „Stećak“, HKD „Napredak“ i BZK „Preporod“. Program manifestacije se nastavlja  svečanom akademijom koja će večeras u 17.00 sati biti upriličena u Domu HKD „Napredak“ U Brčkom.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample