VEČE SA SIDRANOM U BRČKOM

U organizaciji BZK „Preporod“Brčko proteklog vikenda je u brčanskom Domu Islahijeta upriličeno književno veče sa književnikom Abdulahom Sidranom. Razgovor sa akademikom Sidranom vodio je direktor izdavačke kuće „Connetctum“ Ajet Arifi.

U fokusu razgovora bilo je književnikovo stvaralaštvo pod opsadom, sa akcentom na fenomen bosanskog humora u najtežim danima agresije, a predstavljena su i nova izdanja Sidranovih knjiga koja realizira „Connectum“.

Akademik Sidran je, između ostalog, kazao da četvrti put nakon Dejtona da dolazi u Brčko, te da je svoja saznanja o Brčkom prenosio u Sarajevo.
- Iz tih dolazaka u Brčko imam neka saznanja, spoznaje, koje su su uglavnom mimo kulturnog razmišljanja i zbivanja i odnose se ono što je egzistencijalno, dakle pitanje opstanka naše države.

Dragocjeno mi je bilo saznanje da taj sporazum o Distriktu nije bio na našu štetu, ali da je Sarajevo kao politički mozak propustilo prilike koje su u samom početku bile goleme i lijepe. To je za mene bila nova spoznaja, to sam čuo od vaših ljudi kad sam ovdje prvi put došao. Narednih godina bilo je sve manje šansi da se stvari popravljaju i onda je došlo do ovoga što je zapravo slamka našega spasavanja, a to je kultura, naša druženja preko društvenih mreža, dopisivanja, povremeni susreti, i može se kazati da je u tom smislu Brčko sačuvalo neko zrno nade za nekakvu sveukupnu obnovu- kazao je Sidran. 

Direktor izdavačke kuće „Connectum“ Ajet Arifi je kazao da taizdavačka kuća i Abdulah Sidran već godinama sarađuju, a da je ta saradnja u produkcijskom smislu intenzivirana.

- Na policama knjižara u Bosni i Hercegovini nema Sidranovih knjiga i jasan je povod za ovaj poduhvat. Trenutno radimo na novom preuređenom izdanju njegovog romana „Otkup sirove kože“, a također po prvi put ćemo objaviti Sidranov scenarij „Prvi put sa ocem na izbore“. U protekom periodu smo štampali knjigu „Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva“ ,te drugo izdanje knjige “A Nurija veli“ - izjavio je Arifi. 

U muzičkom dijeli programa književne večeri sa Sidranom nastupile su članice „Preporodava“ Mješovitog hora Enida Mulamujić i Jasmina Pekić koje je na gitari pratio Damir Dizdarević.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample