Zbornik radova „Rađanje modernog grada – Uloga porodice Kučukalić u urbanizaciji Brčkog i okoline“ predstavljen u Sarajevu

U srijedu 1. novembra 2023. u Bošnjačkom institutu u Sarajevu predstavljen je zbornik radova Rađanje modernog grada – Uloga porodice Kučukalić u urbanizaciji Brčkog i okoline, čiji je izdavač Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko distrikt BiH. Riječ je o radovima autora koji su učestvovali na naučnom simpoziju Doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka urbanom razvoju Brčkog i okoline održanom u novembru 2022. godine u Brčkom pod pokroviteljstvom Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikt BiH. Prisutnima se najprije obratio predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić, poslije koga su o zborniku radova govorili prof. dr. Aida Zgonić-Idrizbegović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Vahidin Preljević i prof. dr. Almir Bašović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Programom je moderirao Ćazim Suljević, jedan od urednika zbornika.
Ovaj zbornik radova javnost upoznaje sa doprinosom porodice Kučukalića u razvoju Brčkog i okoline, posmatrajući ulogu i status grada od posljednjih decenija Osmanske uprave do vladavine Austro-Ugarske, životni put Alijage Kučukalića i njegovih potomaka, njihove vakufe, graditeljsku baštinu i naslijeđe do danas. Radovi predočavaju nemjerljiv doprinos porodice Kučukalić u razvoju Brčkog u privrednom, urbanističkom i kulturnom smislu, što ističe važnost i obavezu kulture sjećanja na porodicu koja je umnogome učestvovala u izgradnji identiteta i digniteta Brčkog.
Zbornik radova sadrži sedam radova na ukupno 270 stanica, od kojih su pet autorski i dva koautorska. Troškove štampanja zbornika radova finansirali su Brčaci Aziz i Vedad Šahović, vlasnici ugledne kompanije „Brother and sister“ (SAD).
Zbornik radova Rađanje modernog grada – Uloga porodice Kučukalić u urbanizaciji Brčkog i okoline moguće je kupiti u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ (Branilaca Sarajevo, 30) i Bošnjačkog instituta (Mula Mustafe Bašeskije, 21), a prihod od prodaje bit će usmjeren ka uređenju mezarja porodice Kučukalić i proširenju fonda Biblioteke Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikt BiH.

Korajac CMS - Gallery sample
Korajac CMS - Gallery sample
 
Korajac CMS - Gallery sample